середу, 27 травня 2020 р.

Мандрівка хвилями морів


         
Історія кораблебудування починається від появи перших плотів і човнів, видовбаних з цілого дерев'яного стовбура, до сучасних красивих -лайнерів і ракетних кораблів.Ця історія  так само багатогранна і має стільки ж століть, як і сама  Всесвітня  історія.
       Раніше кораблі використовували, як засоби для торгових комунікацій, дослідження нових земель. Але в античні часи єгиптяни, греки, фінікійці, римляни, вікінги та інші народи почали їх використовувалити, як військову техніку.
        Історію кораблебудування і військово-морської справи прийнято ділити на п'ять етапів:
період галерних (гребних) флотів;
період вітрильних флотів;
період парових броненосних флотів;
період флотів різнорідних сил (інколи — епоха авіаносців);
період ракетно-ядерних флотів.
    В епоху вітрильного флоту кораблями називалися усі мореплавні засоби, за винятком маломірних.
     В українській міфології корабель — це й символічна модель світобудови, тобто всесвіту, й символ добробуту, й засіб мандрування між світами для прикладу казка «Летючий корабель».
     
Зазвичай для походів по водних комунікаціях козакам були необхідні в достатній кількості добре пристосовані плавзасоби.  Чимале значення   для  запорізьких  козаків відіграла  Чайка .Морські походи запорожців здійснювалися переважно в осінній час саме на козацьких чайках.
  Чималу увагу заслуговують і інші цікаві морські судна .До Вашої уваги деякі з них. Якщо Вас зацікавила ця тема запрошуємо відвідати нашу бібліотеку і ознайомитися з цікавими книгами та макетами кораблів.

Лінкор „Пруссія“
Козацька чайка
Кораблі вікінгів Драккари
корабель Христофора Колумба.
Корейський  перший залізний корабль «Корабль-черепаха»
Сучасні морські судна

Немає коментарів:

Дописати коментар