пʼятницю, 15 травня 2020 р.

"Без сім’ї і свого роду – немає нації, народу"


Все відцвітає, і жовкне, і гине,
Вітром розноситься, ніби сміття…
Тільки родина – як вічна зернина
На невмирущому полі життя.
Родина, родина – від батька до сина,
Від матері доні добро передам.
Родина, родина – це вся Україна
З глибоким корінням, з високим гіллям.
В. Крищенко
     Щорічно 15 травня відзначається   Міжнародний день сім’ї встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році . Свято було запроваджено через стурбованість світової спільноти сучасним становищем родини та її значенням у процесі виховання підростаючого покоління, воно покликане звернути увагу громадськості різних країн на численні проблеми сім’ї.
     Здавна відомо, що родина – невичерпне джерело наснаги, любові, щастя, успіху, добра та злагоди.  Вона є берегинею традицій наших пращурів та всього розумного, світлого, вічного, що наповнює життя яскравими фарбами та позитивними емоціями. Саме з родини постає наше майбутнє, вона виховує з дитини відповідального члена суспільства, і є першоджерелом людської гідності, чесності та зрілості. Сім’я дає нам почуття згуртованості, учить нас співпереживанню, доброзичливості й мудрості.
   



В усі часи любов і повага до родини була основою народної моралі та її найвищим законом. Мати – лагідна берегиня сім’ї, а батько – її міцна й надійна опора. На добрих материнських порадах і мудрих батьківських настановах тримається світ. Хто вміє шанувати батька і матір та членів сімї , куточок, де народився, де отримав перші уроки добра і справедливості, той сповна розуміє значення слова родина. Ця вічна істина – основа родинного виховання, могутній чинник зміцнення духовності нації. Сьогодні потрібно відроджувати традиції в сім’ї. Адже саме вони сприяють  саморозвитку  дитини на її довгому життєвому  шляху .  У народі  говорять , що   сім’я міцна корінням та розуміння.
   
Кожна українська  сім’я має  свої власні традиції та  ритуали: прийому гостей, звичаї вітати родичів, обряди поминання дорогих їм людей, які вже пішли з життя. Саме родина створює традиції, що перейдуть до наступних поколінь і будуть тим ланцюгом  який єднатиме  сім’ю .Тому кожна українська родина має   особисте   Дерево Роду. З давніх-давен його зображали на рушниках орнаментом. В такий спосіб  наші предки передавали наступним поколінням інформацію про рід. Дерево Роду вишивали у вигляді гілочки із Дерева Всесвіту, що пересадили на землю. Означало це людський рід, де були об’єднані пращурі з нащадками тими, що зараз живуть, і тими, які ще не народжені.   

  Не зважаючи на карантин ми співпрацюємо дистанційно з школою ЗОШ №2.Тому  і  пропонуємо  до Вашої уваги творчі роботи  по виготовленню собистого Дерева Роду нашими маленькими читачами ЗОШ №2, 1-А клас.
Родина – наш надійний притулок у безмежному і не завжди дружньому світі. І кожен із нас обов’язково має вносити свій вклад у щастя своєї родини.


Немає коментарів:

Дописати коментар