вівторок, 26 травня 2020 р.

«Дивовижне різноманіття життя на планеті» (2010 – 2020 – Десятиліття біорізноманітності)


        Упродовж століть рослинний і тваринний світ забезпечують сталість та продуктивність екологічного різноманіття.  Відіграють важливу роль у функціонуванні природних систем .      
     Біологічне різноманіття є основою для життя та основних послуг, що надаються екосистемами. Біорізноманіття підтримує добробут людей та сталий розвиток у всіх сферах діяльності, у тому числі в галузях економіки, таких як сільське та лісове господарство, рибальство та інших.
          
Кожен біологічний вид є невід’ємною частиною екосистеми Землі й зникнення хоча б одного з них призводить до незворотних процесів у природі.
      Біорізноманіття планети вже давно знаходиться під загрозою збіднення та зникнення. Всупереч поширеній думці, ця проблема актуальна не лише у далеких тропіках, а й у нашій країні. Втрати його можуть призвести до незворотних наслідків не тільки для екосистем, а і для самих нас. Внаслідок дії негативних антропогенних факторів все більша кількість видів тварин і рослин в Україні опиняються під загрозою зникнення. До першого видання Червоної книги України (1980) було занесено 151 вид рослин і 85 видів тварин. До другого видання (тваринний світ — 1994 р., рослинний світ — 1996 р.) внесено вже 541 вид рослин і грибів та 382 види тварин. Останнє видання Червоної книги України (2009) містить 826 видів флори і 542 види фауни.

      
Щороку в світі відзначається Міжнародний  день біологічного різноманіття – чудова можливість ще раз згадати про необхідність збереження біорізноманіття екосистем. Маємо об’єднати зусилля, аби зберегти природну красу! Для цього  ми повинні навчитися раціонально використовувати блага, що дає нам матінка Земля і усвідомити відповідальність кожного!
  Цінуймо дорогоцінну нашу спадщину! Цінуймо для себе і прийдешніх поколінь!
  Гармонія з природою – це гармонія з собою. Бережімо природу, частинкою якої ми є!

Немає коментарів:

Дописати коментар