понеділок, 4 травня 2020 р.

Цікаві факти про читання


   Читання — чудовий антидепресант, стимулятор мозкової діяльності, який збагачує словниковий запас, покращує пам’ять, рятує від хвороб, розвиває аналітичне мислення і фантазію, є деякі деталі, про які ви, можливо, не знаєте,  тому ще раз про користь від читання книг чи періодики..
1.    Найбільш читаюча нація
Найбільш читаюча нація — це Ісландія! Можливо, це пов’язано з погодою, природою або менталітетом. Але щороку тут випускається приблизно 1000 книг із накладом від півтисячі до десятка тисяч примірників. Це не так багато на перший погляд, але варто врахувати, що в Ісландії проживає всього 325 тисяч осіб. У країні навіть є приказка «всередині кожної людини живе книга».
2.    Читання продовжує життя
2013 р. вчені з Медичного  центру Університету Раша в Чикаго виявили, що ті, хто за життя любив проводити час із книгами, значно рідше страждали від інсультів та мали менше уражень мозку, ніж ті, хто не мав звички читати книжки. Причина цього в тому, що читання активізує нейронні зв’язки, що відповідають за когнітивну діяльність та сприяє оновленню нейронних шляхів, що й убезпечує наш мозок від небезпечних хвороб, наприклад, інсультів чи хвороби Альцгеймера.
3.    Читання допомагає позбутися безсоння
Яскраве світло, що випромінює екран телевізора, чи монітор комп’ютера, збуджує зорові рецептори, внаслідок чого настає загальне збудження організму. Тоді як читання книжки допомагає зменшити контраст як на фізичному (зоровому), так і на психологічному рівнях. Читаючи книжку перед сном, ми поступово позбавляємося нервового напруження, що є сигналом для мозку про перехід у фазу засинання. Ось чому люди, які не звикли подовгу читати, прочитавши кілька сторінок, засинають.
4.    Читання книг здатне лікувати!
Здатне захистити вас від хвороби Альцгеймера, знизити стрес, позбавити від зневіри та важкої депресії, поліпшити сон і мозкову активність.
5.    Стимул до читання
У в’язницях Бразилії створена спеціальна програма, яка стимулює ув’язнених читати. Кожна прочитана книга зменшує термін на 4 дні, максимально можна скоротити собі термін на 48 днів на рік. Погодьтеся, ідея геніальна, а головне, небезкорисна!
6.    Читання допомагає  позбутися зайвої   ваги
Читачу не потрібна калорійна їжа, щоб впоратися зі складнощами нудного життя. Люди, що читають, набагато менше схильні до зайвої ваги.


 -Дослідження показують, що 4-6 років – найсприятливіший вік для навчання дитини читання. Після 6-7 років навчити читати складніше.
 -Згідно з дослідженням Єльського університету, три чверті учнів, які погано вміють читати в третьому класі, залишаться такими ж у середній школі.
-Половину всіх продаваних сьогодні книг купують люди старше 45 років.
 -Жінки купують 68% всіх книг.
  - Раніше в бібліотеках книги приковували до полиць ланцюгами, щоб не вкрали адже мали велику цінність.
- При читанні майже 50% часу очі людини дивляться на різні літери. При цьому лінії погляду можуть як розходитися в різні боки, так і перехрещуватися.
- 95% людей читають дуже повільно - 180-220 слів за хвилину (1 сторінку за 1,5-2 хвилини).
- При швидкому читанні очі втомлюються менше, ніж при повільному.
- Протягом години очі читача 57 хвилин зафіксовані на тексті, тобто перебувають у відносному спокої.
- Бальзак прочитував роман у двісті сторінок за півгодини.
- Деякий Е. Гаон дослівно пам'ятав 2500 прочитаних ним книг.
- Т. Едісон читав відразу 2-3 рядки, запам'ятовуючи текст мало не сторінками завдяки максимальному зосередженню.
У світі існує навіть хвороба бібліоклептоманія- це нестримна пристрасть до книг, а саме бажання діставати їх незаконним шляхом.
  Отже читання  завжди, в усі часи займатиме  особливе місце в інтелектуальному та духовному збагаченні  усіх  поколінь. Тому  як Вам так і нам  потрібно, щоби наші діти піднімалися сходинками читання: все, що їм подобається читати, буде рухати їх угору, сходинка за сходинкою, до грамотності та вибудовуватиме в них співпереживання, а відповідно людяність.
Насолоджуйтесь читанням –це збагачення Вашого світогляду!!!


Немає коментарів:

Дописати коментар