середу, 20 травня 2020 р.

Літературними стежками письменників Полтавщини


        
Ми живемо з Вами на Полтавщині –  в краї пісень і легенд, краї письменників і поетів, краї мислителів і учених, чиї імена перлами сяють в скарбниці світової мудрості.
        Саме через творчість цих людей прищеплюється любов до рідної землі, формувається  свідомість громадянина через осягнення краси рідного слова . В цій публікації ми познайомимо Вас з творчістю письменників з різних куточків Полтавщини.
       Дехто з них  рос у сусідньому будинку та ходив  із нами в один дитячий садок, а зараз – підкорюють найпрестижніші літературні премії та друкуються у найбільших виданнях. У цьому матеріалі говоритимемо про полтавців, книги яких можна зустріти на полицях найбільших книгарень.
Олена Колінько
    Народилася в Полтаві. Навчалася в 17-й школі, закінчила філологічний факультет у педагогічному. Перше серйозне досягнення — підліткове фентезі  про козаків-характерників «Вітри Великого Лугу», де здобула статуетку «Коронації слова». Повість «Піксель Петрович» — дипломант Корнійчуковської премії в Одесі за сучасність казкового сюжету,а казка «Мамина скриня» звучала на радіо «Ваша хвиля». І, нарешті дебютна книга — пригодницька повість «Шпалереон»,
Сергій Осока
       Його вірші набирають сотні лайків та десятки репостів у Facebook. Поезія Сергія Осоки – на полицях українських книгарень, його збірки виходять у «Видавництві Старого Лева». А це своєрідний знак якості, бо «ВСЛ» з 2001-го року зайняло провідне місце на українському ринку. Сергій Осока народився у с. Велика Багачка та зараз живе у Полтаві. Він є членом спілки письменників .Сама розповсюджена  поетична збірка Сергія Осоки «Небесна падалиця» та проза «Нічні купання в серпні».

Марина  Соколян
      Ще один знак якості в сучасній українській літературі – це премія «Смолоскип» від однойменного видавництва. У 2002-му році лауреаткою II-ої премії стала Марина Соколян, яка народилася і закінчила школу в Полтаві. Перемогу письменниці принесла збірка оповідань «Цурпалки», і відтоді її книги виходять у різних видавництвах. «Балада для кривої варги» – містичний фентезійний твір, у якому поєднуються дві історії. Серед інших творів Марини Соколян – романи «Серце гарпії», «Новендіалія», «Сторонні в домі», повісті «Вежі та підземелля», «Херем». Одним словом, є що почитати.
Тарас Антипович
     Серед відомих серій команди Івана Малковича (засновника і директора видавництва  «А-ба-ба-га-ла-ма-га») також і «Доросла серія», в рамках якого світ побачив роман полтавця Тараса Антиповича «Хронос». «Хронос» – свого роду технотрилер, в якому хтось винайшов пристрій «Хрономат» – штукенцію, яка висмоктує час із людей і тварин та може повернути його в будь-яке інше тіло. Дія роману відбувається у 2040 році, коли новий науковий винахід змінює долі людей. Це, до речі, один з перших романів-аунтиутопій в нашій літературі, спроба осмислити вплив технологій на життя, який звертається і до політичних тем. Вустами одного з героїв, автор заявляє: «держава – це великий злочин», – маючи на увазі саму державну систему.
    Інший антиутопічний роман Антиповича «Помирана», який побачив світ у 2016 році, здобула престижну премію «Літакцент року». Книга розповідає про суспільство, яке відгородилося від всього світу, аби у них не відібрали сміттєзвалище.
Наталія Лапіна
Вона перемагала у престижному конкурсі «Коронація слова» та видавалася у «Клубі Сімейного Дозвілля». Наталія Лапіна хоч і не живе у Полтаві, проте є членкинею Полтавської обласної спілки письменників і певний час жила у Кременчуці та мала неодноразові зустрічі з полтавськими читачами. Її книга «Роман із містом», написана у співавторстві зі Світланою Горбань, розповідає про Магду, доньку успішного лікаря Лемберга. Це роман з багатоплановим текстом. Його можна трактувати як психологічний, любовний, історичний. У ньому письменниці відтворюють атмосферу міста Львів 1930—1940-х, а пізніше – повоєнних років XX століття й аж до сьогодення.«Роман з містом» можна бачити як життєву оповідь, у якій історія України переплетена з жіночою долею.
            Література рідного краю, попри повсякденне акцентування уваги на відродженні національної духовності,   часто залишається відстороненою від навчально-виховного процесу. Тому радимо Вам зацікавитися своїми  земляками.

Немає коментарів:

Дописати коментар