четвер, 21 травня 2020 р.

"Для тих, хто родом з дитинства" присвячено 120 річчю французського письменника Антуана де Сент-Екзюпері


   
        Цього року 29 червня минає 120 років від дня народження відомого французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері, автора знаменитої історії про маленького принца. В книгах французького автора, як і в житті, тісно переплітаються любов, ностальгія за дитинством та безліч інших почуттів і переживань, глибоких та особистих.
   Антуан де Сент-Экзюпері народився у старовинній прованській аристократичній багатодітній  родині . Батько помер, коли Антуану було 4 роки, і вихованням 5 дітей займалася мати, графиня Марі де Сент-Екзюпері. Хлопчика багато хто вважав некрасивим – при його зростанні і високому атлетичному складенні, у нього були неправильні риси обличчя і кирпатий ніс, за який однолітки дражнили його ‘звіздарем'. Але мати називала сина ‘король — сонце' за його рідкісну доброту, веселий незлобивий характер і любов до природи.
         
 За сімейною традицією, Антуан  навчався в ліонській Школі Братів-християн, потім у католицьких коледжі єзуїтів у Manse і в Швейцарії. У 12 років Антуан вперше піднявся в повітря на літаку, проте не мріяв про польоти, а більше  про море. У 1921 році Сент-Екзюпері призвали в армію де він  записався в винищувальний полк.В армії  він несподівано  відчув, що авіація – це його справжнє покликання. Сент-Екзюпері отримує кваліфікацію військового пілота. У 1921 році, після закінчення офіцерських курсів, він стає молодшим лейтенантом. Військову службу Антуан закінчує вже у Франції. В цей час він закохується в багату красуню Луїзу де Вільморен. Проте дівчина не брала Сент-Екзюпері всерйоз. У 1929 році Сент-Екзюпері повертається у Францію. Він вступає на Вищі курси військово-морської авіації і пропонує свій рукопис видавцям. ‘Південний поштовий', опублікований в кінці 1929 року, зробив свого автора знаменитим і багатим. 
     
У грудні 1935 року Сент-Екзюпері на власному літаку Симун намагається поставити рекорд дальності перельоту Париж – Сайгон, але терпить аварію над Лівійською пустелею. Через три дні Сент-Екзюпері і механіка Прево врятували бедуїни, а під враженням аварії був написаний знаменитий "Маленький принц'.
          Свій останній виліт Антуан скоїв 31 липня 1944 року. Доля літака і великого письменника залишалася невідомою до 1988 року, коли поблизу Марселя був виявлений браслет з ім'ям льотчика і його дружини. Залишки літака були підняті в 2003 році, але їх дослідження не дало відповіді на питання про те, як саме загинув Антуан де Сент-Екзюпері.
Найкращі цитати Антуана де Сент-Экзюпері, які потрібно пам'ятати завжди :
-Я боюся стати таким, як дорослі, котрі нічим не цікавляться, окрім цифр.
-Всі дорослі спочатку були дітьми, тільки мало хто з них про це пам'ятає.
-Добре бачить лише серце! Найголовнішого очима не побачиш.
-Справжнє кохання починається там, де нічого не чекають взамін.
-Душі не старіють, вони або народжуються старими, або залишаються юними назавжди.
-Якщо ти любиш без надії на взаємність, мовчи про свою любов. У тиші вона зробиться плодоносної.
-Розлука навчить тебе любити по-справжньому.
-Життя навчило нас тому, що любов полягає не в тому, щоб не відривати один від одного очей, а в тому, щоб дивитися разом в одному напрямку.
-Ми відповідаємо за тих, кого приручили.
-Любов - це коли нічого не соромно, нічого не страшно, розумієте?! Коли тебе не підведуть! Коли в тебе вірять.
-Старих друзів швидко не створиш.
-Якщо людина зрадила когось через тебе, не варто пов'язувати з нею життя, рано чи пізно вона зрадить тебе через когось.

Немає коментарів:

Дописати коментар