четвер, 28 травня 2020 р.

«Комахи. Світ навколо нас».



        Одні з найбільш непомітних, але водночас найбільш численних мешканців Землі -КОМАХИ. У деяких людей вони спричиняють інстинктивний жах, але є й ті, хто охоче тримають їх вдома, або присвячують їх дослідженню своє життя. Світ комах дивовижний і багатогранний, і вони аж ніяк не обмежуються звичними нам комарами й метеликами. З настанням плюсових температур  навесні активуються всі комахи. Більшість видів комах — мешканці суходолу. Вони заселяють усі континенти і освоїли всі типи наземних біоценозів, а також ґрунти. Чимало їх живе у прісних водоймах. Комахи в основному вільноживучі тварини, але серед них чимало й паразитів. Комахи відіграють надзвичайно важливу роль у наземних та прісноводних біоценозах завдяки своїй чисельності, біомасі та різноманітності живлення. Величезне значення комах у кругообігу речовин у природі. Комахи входять до складу різноманітних ланцюгів живлення і беруть участь у процесі ґрунтоутворення. Вони запилюють квіткові рослини і виконують санітарну роль у природі.
З давніх часів людина розводить деякі види комах для одержання від них цінної продукції. Насамперед, це медоносна бджола, яка дає людині мед, прополіс, пергу, маточкове молочко, віск. Розводять і шовковичного шовкопряда для одержання натурального шовку. Проте багато видів комах пошкоджують культурні рослини, продовольчу сировину рослинного і тваринного походження. Серед комах є чимало паразитів людини і тварин (блохи, воші, деякі клопи та двокрилі). Ці комахи не тільки дошкуляють тваринам і людині своїми укусами, а й переносять збудників небезпечних хвороб.
Та все ж існують і Комахи, занесені до Червоної книги України. Отже, роль комах визначається їх різноманітністю, особливостями живлення, розмноження та способом життя.

Цікаві факти про комах
● На сьогодні відомо понад мільйон різновидів комах, але вчені вважають, що на Землі їх мешкає від двох до восьми мільйонів видів.
● У комах немає скелета, цю роль виконує зовнішній екзоскелет із хітину.
● Ентомологія — наука що вивчає комах, 
● Комарі дійсно здатні випити з людини всю кров. Інша річ, що комарів має бути дуже багато, стільки, скільки зазвичай не буває відразу в одному місці.
● Єдина комаха, яка може повертати голову в сторони — богомол. 
● Блохи вміють стрибати на відстань, що в 120 разів перевищує довжину їх власного тіла.
● Найсильніша комаха, та і взагалі найсильніша жива істота у світі, з урахуванням розмірів і маси це мураха. Вони здатні піднімати вагу, що перевершує їх власну в багато десятків разів.
● Щороку вчені відкривають понад сім тисяч нових різновидів комах.
● Понад 400 мільйонів років тому першими серед усіх живих істот, що з’явилися на Землі, були комахи. Вони зуміли вижити під час природних катастроф на нашій планеті й пережили динозаврів.
● Метелики відчувають смак із допомогою лапок саме тут у них розташовані смакові рецептори.
● Щорічно близько чверті світового врожаю поїдається комахами.
● Середньостатистичний бджолиний рій за сезон заготовляє у вулику на зиму приблизно 150 кілограмів меду. Одна бджола за все своє життя виробляє менше однієї десятої чайної ложки цього смачного продукту.
● Мурахи ніколи не сплять.
● Рій сарани може складатися приблизно з п’ятдесяти мільярдів особин. 
●  Найдавнішій павутині понад 100 млн років. Її знайшли в бурштині.
● Терміти люблять музику. Під рок-музику вони підточують деревину набагато швидше.
● Бджола має два шлунки. Один для їжі, інший для меду.
● Розміри найменших представників комах не перевищують 0,2 міліметра в дорослих особин.
● Приблизно 2/3 всіх комах у світі харчуються тільки рослинною їжею. Решта частково або повністю є хижаками.
●  Комахи є навіть в Антарктиді.
● У багатьох країнах комахи вживаються в їжу. Особливо в АзіїАфриці й частково в Південній Америці.
● Від укусів комарів в одній лише Індії щорічно гине понад мільйон людей, тому що комарі переносять масу небезпечних захворювань.
● Найбільші у світі жуки, титани, виростають до 17 сантиметрів завдовжки.
● Деякі з цих створінь, наприклад, кліщі, здатні до 8–9 років обходитися без їжі.
● Мухи зазвичай усе своє коротке життя проводять біля місця, де вони з’явилися на світ, якщо вітер не понесе їх куди-небудь далеко.
● Найнебезпечнішою комахою -вбивцею є африканська муха-цеце. Щорічно вона вбиває кілька десятків тисяч людей і безліч худоби.
● Щороку від укусів бджіл, гине людей більше, ніж від укусів змій. 
● Насправді речі в будинку поїдає не міль, а її личинки, які вилуплюються на одязі й тут же починають його поїдати.

Немає коментарів:

Дописати коментар