вівторок, 10 листопада 2020 р.

Інформ-хвилинка «Вічний вогонь людської пам’яті»

 

Більшість людей не знають про цю дату. Події, про які ми розкажемо, відбувалися майже 100 років тому. За цей час виросло не одне покоління, а поняття пам’яті й солдатського подвигу не старіє.

Сторіччю відкриття пам’ятника Невідомому Солдату та відкриттю вічного вогню коло пам’ятника ми й присвячуємо цю інформ-хвилинку.

Нам здається, що ця тема не залишить нікого байдужим.

Люди завжди шанували вогонь, йому поклонялися, як живому. Бо він нерозривно пов'язаний з життям, теплом отчого дому, світлом, що протистоїть пітьмі. Вогонь зберігали жерці, вогонь був героєм міфів, згадаймо хоча б міф про Прометея, що вкрав вогонь й віддав його людям.

          В історії Європи ХХ століття згадали про вогонь, як символ пам’яті, після Першої світової війни. Тоді здавалося, що ця війна буде останньою… Людство заплатило за свої «амбіції» життям звичайних людей. Загинуло від семи до 12 мільйонів жителів Європи. Втрати навіть зараз не можливо порахувати. Стільки солдат не повернулося додому, стільки людей втратили дім, сім’ю, батьківщину. А скільки солдат залишилися невідомими!

          Першою з країн, що приймали участь у Першій світовій війні, Франція вирішила створити меморіал, присвячений Невідомому солдату. Який не повернувся з війни. І біля підніжжя Тріумфальної арки – як символ перемоги яку приніс солдат країні було захоронено тіло одного з невідомих героїв. 

Ця дата – 11 листопада 1920 року. Вона увійшла в історію не однієї європейської країни, як дата визнання подвигу народу. В 1921 році було запропоновано запалювати вогонь біля могили невідомого солдата. У 1923 році ідею підтримала більшість французів. 11 листопада 1923 року поблизу Тріумфальної арки, в Парижі Вічний вогонь було запалено в перше в світі.

          Вічний вогонь, як пам’ять про солдатів та їх подвиг, ось уже 97 років горить й не згасає. Ідею Вічного вогню підтримали більшість європейських країн.

          Нажаль це була не остання війна. Після Другої світової війни, яка принесла величезні людські втрати, Вічний вогонь запалила Польща у 1946 році. З Польщі почалася Друга світова війна й країна на знак пам’яті про загиблих першою запалила цей вогонь.

          Вогонь горить, вогонь нагадує…Пам’ятаймо ж усіх, хто загинув за свою землю за свою країну. Але хочеться сказати:

«Хай більше не горить

У пеклі війн, твоє життя людино!»


Немає коментарів:

Дописати коментар