вівторок, 17 листопада 2020 р.

«Кольорове торнадо» Соні Делоне» (До 135 річчя від дня народження)


Полтавська земля, незвичайна, фантастична. Яка ж вона щедра на людські таланти! Письменники, поети, композитори, актори, художники, немов зірки зійшли на її небосхилі. І, чесно кажучи, не зірочки, а великі по справжньому зірки «першої величини». Одна з них – наша землячка, художниця-авангардистка зі світовим ім’ям – Соня Делоне.

Днями (14 листопада) виповнилося 135 років з дня її народження. Про неї є багато книг, статей. Вона прожила довге життя – 94 роки. Пропонуємо переглянути найцікавіші сторінки «щоденника життя» цієї незвичайної жінки.

1. Народилася в маленькому Градизьку Полтавської губернії (Кременчуцький район) 14.11.1885 року, в сім’ї управляючого гвоздильним заводом Елії Штерна. Назвали дівчину Сарою, що в перекладі з древнєєврейської означає «знатна жінка». Як у воду дивилися батьки. В п’ять років залишилися напівсиротою.

2. Мама віддала маленьку Сару в сім’ю брата Генріха Терка, багатого й шанованого петербурзького адвоката. Гарне виховання, приватна гімназія, канікули в Італії та Швейцарії, екскурсії до Франції. Рано виявила нахил до малювання, вчитель помітив здібності дівчинки й говорив – «була чутлива на кольори як бджола».

3. Дитинство промайнуло. Прийшла юність. В 20 років їде вчитися до Парижа в елітну академію «De La Palette». Париж й тоді був домом для всіх людей мистецтва. А 20-ті роки минулого століття були роками прориву, з’явилися нові напрями в живопису, літературі, музиці. Незвичайні роботи Сари, її кольорову пристрасність давно помітили та оцінили. Вона малює, шиє, вишиває, тче килими, оформлює книжки, стає дизайнером (нове тоді слово) тканини й одягу.

4. Зустрічає художника Роберта Делоне й стає мадам Соня Делоне. Під цим ім’ям вона ввійде в історію світового живопису.

5. Соня й Роберт стали не тільки батьками маленького Шарля, а й «симультанізму», коли мистецькі форми відображаються кольоровими кругами.

6. 1925 рік, знаменитий й сьогодні журнал «Вог» друкується з її ескізом на обкладинці – оце вже було справжнє визнання!




7. Змогла відкрити на власноруч зароблені гроші ательє «Соня». Та магазин модних аксесуарів. Погляньте на хустку, виготовлену за її ескізом – і зараз від такої краси не відмовиться жодна модниця!






8. Якщо людина має талант – то, як правило, не один. Навіть свою машину вона «підігнала» під свій стиль. Ця маленька «леді-абстаркціонізм» створила перший автотюнінг.


9. В 60-ті роки Соня одна з найвпливовіших жінок в світі моди. Сен-Лоран, Діор, Міссоні створюють одяг за її ескізами. Від яскравих фарб не відірвати очей. «Це фарби мого дитинства, фарби України», - казала сама художниця.

10. Франція, перебірлива Франція по-справжньому оцінила Соню. Ще за життя, в 1964 році, в Луврі було відкрито її персональну виставку. Вона була першої жінкою, що удостоїлася такої честі.


 11. 1975 рік. Соня Делоне нагороджується найвищою нагородою Франції – орденом Почесного Легіону, за вклад у сучасне мистецтво. Доля коли веж вирішує обдарувати – то сипле дарунки пригорщами: великий талант, любов, визнання й захват оточуючих.

На останньому аукціоні Calmes Cohen у 2003 році картину Соні «Базар у Міньо» (1915 рік) колекціонер придбав за 4,59 мільйона євро.

Ось одне з останніх фото. Маленька сива жінка задумливо дивиться у вікно, де шумить й живе своїм життям Париж. Гордий, егоїстичний, неймовірно красивий Париж… А все-таки він упав до ваших ніг, мадам Делоне!


 


 



 




Немає коментарів:

Дописати коментар