вівторок, 10 листопада 2020 р.

«Цікавинки про незвичайні книги»

 

Книга була і залишається одним із найбільших здобутків людства. Книги вчать нас, допомагають в житті, вчать нас мріяти. Вони ще довго, якщо не завжди будуть найбільшим скарбом людей. Google, який знає все про всіх, виявляється підрахував скільки всього друкованих видань існує на Землі. За його даними - книжок 129 864 880 примірників. Ми пропонуємо вам цікаву інформацію про найнезвичайніших «представників» друкованого слова.

Дхарані

Найдавніший друкований твір -  сувій Дхарані, або сутра. Текст був видрукуваний з дерев'яних кліше. Сувій був знайдений 14 жовтня 1966 року у фундаменті пагоди Пульгукса в Південній Кореї. Було встановлено, що сутра була видрукувана не пізніше 704 р. н. е. і являє собою книгу з поемами, віддруковану з допомогою металевого шрифту.
Найбільша книга у світі
Найбільша книга у світі - "The Codex Gigas" ще відома як "Біблія Диявола". Манускрипт написаний латиною невідомим автором. 

Легенда свідчить, що її написав чернець, якого замкнули за порушення чернечих принципів, і він присягнувся всього за одну ніч написати найбільший рукопис у світі. 
Коли він зрозумів, що не зможе виконати свою обітницю, то став молитися дияволу і той почув його. Спочатку рукопис мав 640 сторінок, з них 624 збереглися до нашого часу в доброму стані. 

При створенні манускрипту було використано 160 ослячих шкур. Розмір палітурки - 92 см у висоту, 50 см завширшки. Товщина книги - 22 см, а вага - 75 кг.
Найменша книга

Найменша книга в світі - "Teeny from Tumip Tovn". Розміри цього мініатюрного видання складають всього лише 0,07 х 0,1 міліметрів
Це дитяча книжка про підлітка Теда. Автор цієї книги - Малькольм Дуглас Чаплін. А ініціатором випуску книги є Роберт Чаплін - брат автора.

Це видання складається з 30 мікротабличок з кераміки, які розробники використали замість паперу. А замість чорнила використали пучок іонів гелію (його діаметр - 7 нанометрів), який фокусується в необхідну точку. 

Для того, щоб мати можливість читати текст в книзі, знадобиться електронний мікроскоп, який може створювати збільшення в 8000 разів.
Цей твір належить швейцарському графічному дизайнерові П'єру Менделю. Він, розуміючи, що скоро помре, видав невелику книгу, в якій стисло виклав всі етапи свого життя та свої досягнення. 

В кінці книги Мендель вказав дату своєї смерті. Дивно, але саме в цей день дизайнер помер. Сама ж книга виконана у вигляді хреста, розміщеного на швейцарському прапорі.
Дірява книга
Американський письменник Джонатан Фоер вирішив втілити гіпертекст безпосередньо в книзі. У підсумку світ побачив його творіння "Three of Codes". 

Ця книга вирізняється тим, що вона суцільно дірява. Через особливий формат твору і труднощі, пов'язані з друком книги, де велика частина слів у прямому сенсі вирізана, автор зіткнувся з проблемами пошуку видавця, готового опублікувати її. 

Книга вийшла в м'якій обкладинці, тому що через діряві сторінки друк у іншому форматі є неможливим.

Куховарська книга

Відома компанія "Ikea", яка створила цей незвичайний продукт, стверджує, що найкраща річ - та, яка зроблена для користі в будинку. 

В якості ілюстрації свого твердження була випущена куховарська книга "Home made is best". В ній всі рецепти зображені у вигляді інструкції зі складання модульних меблів самої Ikea: на першій картинці зображені всі інгредієнти страви, а на останній - уже готовий десерт.
Тривимірна абетка

 Всім відомо, що дітям легше пізнавати світ у вигляді гри. То чому б не спробувати вивчити алфавіт з допомогою незвичайної тривимірної абетки "ABC3D"?
Тривимірні книги Бенжаміна Лакомба

Французький художник-ілюстратор створив не просто ілюстрації, а неймовірні типографічні чудеса для "Аліси в Країні Див", "Піноккіо", "Сплячої Красуні", "Синьої Бороди", "Пітера Пена", "Червоної Шапочки", "Дюймовочки" і "Мадам Баттерфляй".
Тунельна книга "Tunnel Vision" розповідає про історію та сьогодення тунелю, що сполучає Нью-Йорк і Нью=Джерсі, і розкладається у вигляді цієї підземної дороги.
Куховарська книга "Well Done"
Друкарі з Хорватії створили куховарську книгу, яку треба спочатку запекти в духовці, і тільки тоді на її сторінках з'являться рецепти страв. Сама книга продається в фользі, як напівфабрикат.
Вікіпедія на папері

Дизайнер Роб Меттьюс створив величезний 5000-сторінковий том, до якого увійшло лише кілька десятків тисяч найвідвідуваніших у Вікіпедії статей, та й то лише в англійському розділі. 

Практичного сенсу в такому виданні немає, адже число статей у Вікіпедії давно перевищило кількість статей у всіх інших найповніших паперових енциклопедіях, зате здійснилася спроба передати суть електронної енциклопедії.
Картини - книги
Творець цих книг - Мартін Фрост. На торці сторінок книг він наносить малюнок. який повністю з'являється, коли книга відкрита, або коли її сторінки зміщені під певним кутом.

Ми ознайомили усіх, хто цікавиться книжками, любить їх читати з найбільш незвичайними серед книг. А ми, як прості користувачі друкованих видань, будемо читати і українські книжки, і книжки зарубіжних авторів, і будемо насолоджуватись красою друкованого Слова.
































Немає коментарів:

Дописати коментар