пʼятницю, 6 листопада 2020 р.

Мова- цвіт душі (9 листопада-День української писемності)

 


Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам’ять, найцінніше надбання століть, мова – це ще й музика, мелодика, фарби буття, сучасна художня, інтелектуальна і мисленнєва діяльність народу.

О. Гончар

Для кожної людини її мова – найкраща, найзворушливіша.  Адже було б  добре , аби всі громадяни України знали українську мову й вільно володіли нею. У монголів є чудова приказка : скільки ти знаєш мов, стільки разів ти-людина. Сказано влучно й мудро!І все ж навколо мовного питання часто-густо виникають різні суперечки.

Світова практика знає безліч прикладів  добровільного переїзду людей до інших країн. І тоді цілком закономірно нові громадяни  опановують мову народу, на землі котрого мешкають. Так  вихідців з Африки, Латинської Америки можна зустріти в США…..Зрозуміло, між собою вони спілкуються своїми рідними мовами, але так само закономірно, що вони знають і вільно володіють англійською чи французькою. І чи погано це? Аж ніяк.


Отож пам’ятаймо: ми- громадяни, діти  України, українці, тому й маємо знати українську мову, вільно володіти нею. Адже це  честь наша і показник нашої свідомості й культури.

Одним із найважливіших завдань, що стоять перед бібліотеками є необхідність привити читачам через книги логічно мислити, правильно і чітко висловлювати думки, вміло користуватися  багатим українським словом.

      В нашій бібліотеці зараз з’явилося чимало цікавих художніх та пізнавальних творів, як для малечі так і для інших вікових категорій. Та в бібліотеці існують і інші книги , що дозволять кожному, хто виявить  бажання краще пізнати українську мову. До таких книг можна віднести: тлумачний словник, словники граматичні, словники діалектні, словники ідіоматичні, фразеологічні, орфографічний словник, словники іншомовних слів, словники історичні, словники неологізмів та інші.



      Боротьба за чистоту й високу мовну культуру – це боротьба за культуру взагалі.З культурою мови пов’язують уміння правильно говорити й писати, майстерно добирати, вживати мовно-виражальні засоби відповідно до конкретної ситуації, мети і обставин спілкування. Є люди, що їх можна слухати, є люди яких не можна слухати, і люди, яких не можна не слухати. Не забуваймо, що успіх стосунків між людьми часто залежить від мовлення, яке є активним, динамічним виявом вільної творчої діяльності людини, відображає її досвід. Мова для культури – те саме, що центральна нервова система для людини. Людина може володіти кількома мовами, залежно від її здібностей, нахилів і прагнень, але найкраще, найдосконаліше має володіти, звичайно, рідною мовою.

Немає коментарів:

Дописати коментар