понеділок, 30 листопада 2020 р.

«Життя гідне того, щоб жити» (до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом)

 

Людство побороло багато хвороби, але щоразу з’являються нові й нові. Одна з них – СНІД (синдром набутого імунодефіциту). Це соціально-небезпечне інфекційне захворювання, яке викликає інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Зараз, коли весь світ потерпає від COVІD – 19, людство трохи призабуло найстрашнішу хворобу, що з’явилася у ХХ столітті. Її називали «чорною чумою» минулого століття - СНІДом. Цій темі присвячено невелика публікація, яку бібліотека №12 пропонує вашій увазі. 


Заснований ВООЗ Всесвітній день боротьби зі СНІДом у 1988 року відзначають 1 грудня. Він покликаний підвищити глобальну поінформованість щодо ВІЛ/СНІДу та продемонструвати міжнародну солідарність Із того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно. Головна мета – звернути увагу суспільства на цю проблему.


Особливо уразливими до інфікування ВІЛ є діти та молодь, оскільки, за результатами різних досліджень, рівень застосування ризикованих практик серед них є вищим, ніж серед дорослих.

СНІД більше не входить до десятки провідних причин смертності. За даними ВООЗ, у 2015 році від нього померли 1,1 мільйонів осіб проти 1,5 мільйона  у 2000 році.

Найбільш ураженим регіоном є Африка. На цей континент припадає майже дві третини загального числа нових випадків інфікування ВІЛ.

Джерелом ВІЛ - інфекції є ВІЛ - інфікована людина як з клінічними проявами так і без клінічних ознак інфекції.  Є три основні шляхи інфікування ВІЛ, а саме: статевим шляхом, парентерально (ін'єкційно, через кров та інші біологічні рідини) та шляхом від матері до дитини.

Перші хворі на СНІД були зареєстровані в США в 1981 році. Насамкінець хочеться згадати й нагадати про тих відомих людей, що померли від цієї інфекції. Найвідомішою людиною яка померла від СНІДу є Фредді Меркьюрі, легендарний вокаліст групи «Queen», танцівник та балетмейстер зі світовим ім’ям – Рудольф Нурєєв, американський тенісист, володар трьох кубків Великого Шолома – Артур Еш, відомий американський кіноактор, володар кількох Оскарів – Ентоні Перкінс, німецький співак соліст легендарної групи «Чінгіс-хан» Луіс Потгітер. Та відомий американський письменний-фантаст Айзек Азімов. Серед жінок – супер-модель №1 у світі – Джина Караджі, всесвітньо відома Ізраїльська співачка Офра Хаза.

ВІЛ-інфекція – не вирок. Людство винайшло антиретровірусну терапію, що дозволяє людям з цією хворобою жити звичайним життям.


Немає коментарів:

Дописати коментар