понеділок, 23 листопада 2020 р.

«Бути жінкою в цьому світі» (До Міжнародного Дня боротьби з ліквідацією насилля по відношенню до жінок)

 Наближається дата, яка в сучасному світі має неабияке значення. Це Міжнародний День боротьби за ліквідацію насилля по відношенню до жінок. Тема дуже глибока, й чесно кажучи, дуже болюча для нас, жінок. Чого гріха таїти, навіть зараз у Європі, й у нас в Україні, жінки – це іноді об’єкт насильства та істота менш вартісна, ніж чоловік. Невелика публікація, яку бібліотека №12 .Полтавської  міської ЦБС пропонує вашій увазі, не вирішує проблему, але й звернути увагу на неї варто.


Одна розумна жінка колись сказала: «Жінки – більшість, яка існує на правах меншості». Живемо уже у 21 столітті, світ навколо змінився, жінки мають право голосу, займають високі посади, навіть у космос літають… Проте, судячи іноді з новин, що передають наші мас медіа, ми живемо десь у глибокому й темному Середньовіччі. Насилля по відношенню до жінки, не тільки фізичне, а й моральне було й є. Й нікуди від цього не дітися. Воно, насилля, росте як гриб поганка по цілому світу. Немає значення які це країни: чи Схід, чи «просунуті Сполучені штати Америки», чи «толерантна Європа». Від насилля наприклад в сім’ї, у нас в сучасній Європі потерпає 15 відсотків жінок. Жінку принижують, б’ють, а вона мовчить: не виносить сміття з хати.  Скільки ми чуємо та знаємо про такі сім’ї. Мабуть саме поняття, що жінка, як людина, має такі ж права як і чоловік, на деяких представників сильної статі діє, як червона ганчірка на бика. 


Вже багато років рада Європи активно виступає на захист жінок та дівчат від насилля, згідно гендерних ознак. Була прийнята РЕКОМЕНДАЦІЮ (у 2003 році) про захист нас, жінок, включаючи насилля в сім’ї 2006-2008 роках. Нова Конвенція Ради Європи закликає країни сформулювати «нульову терпимість» по відношенню до насилля над жінкою, особливо в сім’ї. Люди, які засідають в Раді Європи всіма силами намагаються зробити й країни ЄС та й інші регіони землі більш спокійним та безпечним місцем для життя. Створюються центри допомоги, куди кожна жінка може звернутися по захист та допомогу. Але насилля поки що нікуди не зникає. Тут багато причин: економічні й політичні негаразди, але на нашу думку, це й недоліки виховання. Усе починається з сім’ї. Мужчинам, юнакам, хлопчикам потрібно міняти свою модель поведінки. Ви – не кращі, ви такі ж як і ми, жінки.

Якщо бабуся, мама потерпали від насилля та образ – то вони прирікають на таке ж «життя» й нові жіночі покоління в сім’ї. Насилля, як пухлина, буде рости й вражати інших! Скільки ж іще жінок буде потерпати, а то й гинути від рук чоловіків. Кожне життя безцінне, жінка та її діти мають право на спокійне та безпечне життя.

Конвенцію підписали 34 країни. В тому числі й 11 держав ЄС. Наприклад Франція, як один з лідерів ЄС, зробила чіткий політичний вибір: насилля потрібно розглядати, не як окрему особисту справу, а як злочинну поведінку, й влада повинна у повній мірі карати винуватця.

Жінки не повинні боятися за своє життя й більше вірити в свої сили. Життя – прекрасна штука, правда ж ? Особливо без насилля!




 

Немає коментарів:

Дописати коментар