середу, 18 листопада 2020 р.

“Золоті метелики з дерева летять, крильцями своїми сумно шарудять…”

Сіре небо і хмари байдужі,

Скинув листя замислений сад,

У тумані по мерзлих калюжах

Тихо бродить сумний листопад

                             Книшова Н.   


      
 Осінь має різні обличчя… У вересні вона лагідна й щедра, у жовтні  гордовита й ошатна, а з приходом листопада – холодна й сумовита. Погода ж у листопаді зовсім не радує теплом.

Листопад струшує останнє жовте листя з дерев, поливає холодними осінніми дощами, насилає дошкульні вітри. Пізня осінь – сумовита пора, бо в природі все засинає, готується до зустрічі з холодами та морозами. Назва листопад" говорить сама за себе: о цій порі з дерев опадає листя. Колись за короткі дні й холоди цей місяць називали: куцень, напівзимник, безлиста зима. 


 В кожній події і явищі, що відбувається в природі, є сенс і користь. Так і опадання листя не втрачає свого значення для екології і процесів у природі. Вони, потрапляючи в ґрунт, стають харчуванням для нового рослинного і тваринного життя. Також опале листя є хорошим захистом коріння дерев від морозів.

Коли і чому падає листя з дерев?

Поступово восени тривалість дня коротшає. Так як світла кожен день стає менше, то в листкових пластинках виробляється менше хлорофілу. Пігмент відповідає за зелений колір листя. Він поглинає світло і перетворює його на поживні компоненти. Через зменшення хлорофілу фотосинтез протікає повільніше, відповідно знижується вироблення цукрози (елемент, що використовується рослиною для їжі). Щоб не загинути від нестачі харчування, дерева поступово починають скидати листя.На замітку! В населених пунктах є додаткове освітлення у вигляді ліхтарів, фар автомобілів і світла у вікнах. Іноді можна помітити, що міські дерева не скидають листя, а в лісі вже тільки голі гілки видно.


За літо листя псуються і опадають восени. Вони можуть постраждати від комах, збудників хвороб або просто зноситися. До кінця літа дерево готове оновитися. Восени наступає холодна пора, листя знову піддаються стресу. Вони страждають від холодних вітрів, дощів і перепадів температури. Всі ці моменти призводять до того, що листя змінюють свій колір і обпадають.

За літо в зеленій масі збирається багато шкідливих речовин. У них накопичуються зайві солі, метаболіти. Щоб очиститися і прибрати непотрібне, дерево скидає на зиму листя.


Восени вся рослинність починає готуватися до холодного зимового періоду. Для зимівлі їм необхідна волога і поживні речовини. Щоб їх зберегти в необхідній кількості, рослини скидають листя. Процес листопаду є природним циклічним природним явищем, яке не завдає шкоди деревам.

В процесі зимових холодів деревам необхідні поживні речовини для живлення. За літо і осінь рослини накопичують необхідні нутрієнти.

Спочатку в поживні енергетичні речовини розкладається хлорофіл. Саме з цієї причини листя втрачають свій зелений колір, так як зі складу листових пластин пропадає зелений пігмент, який влітку поглинав денне світло. Спочатку стають листя жовті або червоні, дерева скинуть їх потім.

Влітку листя дуже міцно прикріплені до гілок, на яких з’являються. Але поступово між гілкою і підставою черешка утворюється корковий шар. Саме в цьому місці і відбувається відділення листочка. З цієї причини восени набагато простіше відривати листочки від гілок, ніж влітку.

Після закінчення формування коркового шару, листя втрачає свій зв’язок з батьківським деревом. Під будь-яким механічним впливом (вітер, дощ та інші природні фактори) починається листопад. Тому не всі листя встигають пожовтіти. Листя поступово під вагою своєї ваги самі опадають.

Після того як дерева скинули листя, вони занурюються в стан анабіозу. Воно схоже на глибокий сон. Ріст рослин припиняється, культури просто відпочивають до весни. Всі накопичені за літо енергетичні і поживні речовини витрачаються поступово і економно.

Листя, які залишаються на землі після листопаду, захищають кореневу систему батьківських рослин. Вони стають своєрідним ковдрою, що не дає вимерзнути. Поступово листя перетворюються в живильний перегній, який навесні живить рослини, що прокинулися від зимової сплячки.

Листя отримують вологу через коріння. Але під час спекотних днів з листових пластин рідина випаровується. Під час посушливого періоду дерево відкидає частину листя, щоб вижити і зберегти необхідну йому вологу.

Скидання листя дерев восени є природним процесом біологічного циклу. Завдяки опалому листі на наступний рік триває існування. З допомогою такого явища дерева адаптуються до погодних умов, зберігають вологу і переносять холодні зими.Чому не опадає хвоя?

У житті будь-якого дерева або чагарнику листю відведена чимала роль. Вони створюють і накопичують речовини, необхідні для живлення дерева. З тієї причини, що взимку немає достатньої кількості світла, посилено витрачаються корисні компоненти і занадто інтенсивно відбувається випаровування вологи.

Ареалом зростання хвойних рослин є, як правило, місцевість, де присутній суворий клімат. Таким рослинам необхідно посилене харчування, а тому голки у них на зимовий період не опадають. Вони містять велику кількість хлорофілу, за допомогою якого відбувається перетворення поживних речовин. Невелика площа голки істотно зменшує випаровування. Має вона і захист від холоду, що обумовлено восковим покриттям. Завдяки цьому голки не здатні промерзнути навіть в сильні морози. Єдиною рослиною з хвоєю, яка на зиму позбавляється листя, є модрина.  


Немає коментарів:

Дописати коментар