четвер, 19 листопада 2020 р.

Інформ-хвилинка «Усе найкраще - дітям» (До Всесвітнього дня дитини)

 

20 листопада відзначається Всесвітній день дитини. Його відмічають у 145 країнах на честь прийняття ООН Декларації прав дитини (1959 рік). Саме цій «дитячій» даті й присвячена невелика інформ-хвилинка, яку підготувала бібліотека №12 д/д.  Діти наше майбутнє. Саме в наших дітях формується те, як буде виглядати наступне покоління людей. Отой крихітний «досвід життя», що ми отримуємо в дитинстві, формує з нас особистість. «Всі ми – родом з дитинства», - сказав колись Екзюпері. Для них, дітей, існує багато свят, одне з найвідоміших – Всесвітній день дитини.

Після Другої світової війни, людство нарешті зрозуміло, що найбільшою та найневиннішою жертвою є саме дитина!

Були прийняті Декларація та Конвенція про права дитини. 


Декларація об’єднує 10 основних понять, принципів й доводить, що прикінцеве завдання – це «забезпечити дітям щасливе дитинство».

Прийнята нарешті аж 30 років Конвенція про права дитини (1989 рік), що вже задумайтесь, ЗОБОВЯЗУЄ «…всі країни забезпечити дітям хороше й достойне життя». Набрала чинності 2 вересня 1990 року.

Генеральна Асамблея ООН проголошує, що дитина – то найвища цінність, й має такі ж права, як і дорослі громадяни, та «користується ними на власне благо та благо суспільства…». Більшість з нас, маю на увазі людей дорослих є мамами й татами. Або будуть ними. Діти нас радують й будуть радістю нашого життя завжди. Вони безпосередні, енергійні, іноді великі «шкодливці», а проте добрі й по-своєму мудрі. Вони великі фантазери та оптимісти. Зараз вони розумніші за нас у їх віці. Не бояться висловлювати власну думку, знають свої права. Вони вчаться жити й виживати у цьому непростому світі дорослих. Тільки подумайте – виживати! Людство воює, влаштовує геноцид та епідемії. Життя, як і дитинство у кожного одне. А діти довіряють нам, дорослим. 

Що може бути кращим, ніж відчуття маленької дитячої долоньки у власній руці? Відкритий, довірливий погляд малих оченят? Оті дитячі очі- то наш верховний суддя.

Будьмо ж людьми по-справжньому: шануймо дітей, їх права, поважаймо дитинство, як найсвітлішу пору людства.

Хочеться все завершити словами Оскара Уайльда: «Кращий спосіб зробити дітей хорошими – це зробити їх ЩАСЛИВИМИ!». 




Немає коментарів:

Дописати коментар