вівторок, 26 травня 2020 р.

«Розмаїття нової літератури».

    Час вносить свої корективи у тематику, жанрові, образні параметри у модель сучасної української книжки для дітей та підлітків .    Один із напрямів, які найактивніше розвиваються в українському книговиданні – це дитяча сучасна  книга. Кожного місяця полиці  бібліотек   та книжкових магазинів   дивують новими творами для маленьких читачів. Активно користуються попитом українські казки та їх автори, які розповідають історії цікаво та невимушено.      



Прекрасним прикладом такої книги є «Казки Лірника Сашка», які навчають дітей українським традиціям та тому, що добро завжди перемагає зло. 
Також ми хочемо звернути увагу на твори Тараса та Мар’яни Прохаськів, адже ці українські літературні казки та їх автори цікавлять дітлахів не тільки в Україні, а й закордоном.
 Нехай і ваші малюки прочитають історії із епопеї про кротенят під назвою  «Куди зникло море», «Хто зробить сніг», «Як зрозуміти козу», які показують маленьким читачам світ очима цих невеличких тваринок!
         Чимале розмаїття  нових художніх творів  має і напрямок підліткової літератури .До нього можна віднести такі новинки:
Бекол Джессика «Право на помилку»
       
В основі книжки «Право на помилку» — двадцять п’ять інтерв’ю з успішними жінками, які працюють у найрізноманітніших сферах: від мистецтва до фінансів та технологій. Усі вони зізнаються, що стали цілеспрямованими та позитивними лідерками лише завдяки власним помилкам і висновкам. Історії про серйозні життєві ситуації, кумедні епізоди та найжорсткіші робочі моменти, а також безліч корисних порад — ось що ви знайдете на сторінках цієї книжки.                      




Захабура Валентина 
«Лепреконка»

Гадаєте, лепрекони — лише міфічні ірландські персонажі? А от і ні! Це жваві українські підлітки, які взувають до гімназії зелені черевики і називають себе спільнотою лепреконів. «Лепреконка» Наталя отримує листа від друга дитинства Антіна, і з нього довідується, що геть нічого не знає про людину, яка ще кілька років тому видавалася зрозумілою і найближчою.







    Войтенко Ольга  «У світлі світляків»

Що станеться, якщо зникне світло? Інтернет? Зв’язок? Як зміняться міста, країни, планета? Чи зможуть сучасні люди жити в нових умовах?
 Троє підлітків – герої книги Ольги Войтенко «У світлі світляків» – змушені перевірити це на власному досвіді. Єві-Лізі доведеться відкласти планшет і вперше за багато років вийти на вулицю, Тімові – полишити улюблені книжки і стати її провідником у пітьмі, а Максові – заново шукати себе.
 Які таємниці приховує темрява? Чи зможуть друзі відшукати світло, коли навколо лише холод і нескінченна ніч? Про це — у першій частині трилогії «У світлі світляків» – «На порозі ночі».






 Кернер Шарлотте  «Світлокопія»
 Молодіжний роман  в якому  авторка описує недалеке майбутнє, де клонування людей стає можливим. Геніальна і самозакохана композиторка та піаністка Іріс Зеллін, довідавшись про свою невиліковну хворобу, просить клонувати її, бо хоче народити не просто дитину, а свою ідеальну копію. Та чи народжена дівчинка Сірі, від імені якої ведеться розповідь, — це лише точне віддзеркалення геніальної матері, чи особистість з власними емоціями, почуттями і прагненнями? Хто чи що таке клон? Чи є у нього душа чи це лише світлокопія без власної волі і бажань?
      Прочитати дітям  ці книги буде захопливо та повчально.           

Немає коментарів:

Дописати коментар