четвер, 14 травня 2020 р.

Книги – це вікна через які видно душу підлітка

      Молодь – дуже уважна та вимоглива аудиторія. Під час дорослішання підлітки визначають власні інтереси, бажання та розставляють пріоритети. На сторінках книг вони намагаються знайти споріднені душі й, ототожнюючи себе з головними героями, наповнюють своє життя переживаннями та пригодами.
       Підліткова література – це вже не просто дитячі історії з нехитрим сюжетом, адже в них піднімають актуальні питання, перше кохання, дружба, зрада, визнання серед однолітків та взаємовідношення з батьками, – все це їх хвилює і вони, читаючи книги, намагаються знайти відповіді на свої питання.
    І представлена ​​нижче добірка може багато чому навчити не тільки молоде покоління, а й всезнаючих дорослих.

«Виноваты звезды», Джон Грін

1.jpgТвір розповідає про хворих на рак підлітків, які не здаються та не звертаючи увагу на свою хворобу спілкуються, закохуються та переживають захоплюючі емоції. Як і звичайні діти вони бувають бунтівними, вибуховими та часом настирливими. Вони абсолютно не бояться смерті та кидають виклик долі. Автор настільки влучно описав душу кожного героя, що у вас складеться враження, ніби ви знайомі з ними особисто. Читаючи книгу, ви будете спостерігати за тим, як розвиваються відносини між двома смертельно хворими підлітками. Але чи зможуть вони ввести в оману смерть та перемогти хворобу?

«Часодії. Часовий ключ», Наталія Щерба

5.jpgЦя казкова історія перенесе вас у чарівний світ, де немає інтернету та телефонів, а звичайний годинник допомагає творити диво. Головною героїнею роману є звичайна тринадцятирічна дівчинка, яка до певного часу і сама не знала про свої магічні здібності. На неї постійно тиснуть, переслідують, змушують робити вибір, підставляють та обманюють. Але одного разу вона потрапляє в абсолютно інший вимір, де феї живуть поруч з людьми та де можна в будь-який момент переноситися у часі і просторі. Аби повернутися до звичного життя їй доведеться розгадати усі оточуючі загадки і таємниці.
                        Середина світу  Андреас Штайнгьофель, 



Як бути, якщо ти народився у «дивній» родині і багато життєвих запитань залишені тобі на абсолютно «самостійне опрацювання»? Філу 17 років, він живе на околиці маленького містечка, де живуть «маленькі люди», занудні і провінційні, які не люблять «не таких». Не таких, як Філ та його друзі. Хлопець намагається порозумітися зі своїми родичками: ексцентричною мамою та відлюдькуватою сестрою-близнючкою, шукає способів дізнатися щось про свого батька, знаходить нових цікавих друзів, разом з якими бажає зрозуміти, де вона – середина світу.



Паперові міста Джон Грін

Дивна, дивна і філософська історія про хлопця і дівчину і про те, наскільки реальним є цей світ, і ми, і те, що ми робимо в ньому. Роман майже одразу після публікації  увійшов до топ-5 кращих видань, за версією газети The New York Times, а згодом  був відзначений премію імені Едгара По. Квентін Джейкобсон, звичайний підліток, закохався у сусідську дівчину Марго, яка одного разу сказала йому, що світ навколо — паперовий і люди в ньому паперові, і сама вона з паперу. Сказала, а наступного дня зникла. Що вона мала на увазі? Те, що часто наші душі, як той папір, що не має справжнього життя.



                          «Дівчина-гік», Холлі Смейл
Головною героїнею роману є скромна п'ятнадцятирічна дівчина. Вона досить розумна, але при цьому абсолютно не пристосована до життя та не здатна використовувати свої знання з користю. Вона незграбна та постійно потрапляє в нісенітні ситуації. Можливо, в її житті все так і залишалося б далі, але одного разу їй випав шанс стати обличчям відомого будинку мод. І тільки дочитавши до кінця книгу, ви зможете дізнатися, чи зуміла героїня побороти всі свої страхи, стати неймовірно популярною, але при цьому залишитися собою?




                                             «Дівчина онлайн», Зої Загг
Чудовий роман, який припаде до душі всім підліткам, а більш зрілого читача змусить згадати себе в юному віці. Авторка розповідає про юну дівчину, яка постійно потрапляє в безглузді ситуації та стикається з непорозумінням однолітків.Протягом всієї книги головна героїня буде вчитися справлятися з підлітковими проблемами, вірити в себе та боротися з власними страхами. Тут розказано не тільки про стосунки з батьками, дружбу та перше кохання, але і про втрати, зраду та страхи. На перший погляд Зої відкриває прості істини, але насправді підліткам часом дуже складно усвідомити, як боротися з глузуванням однокласників, панічними атаками та багатьма іншими проблемами, які в цьому віці здаються глобальними.

           "Кава з кардамоном" Йоанна Ягелло
Досі спокійне життя 15-річної гімназистки Лінки раптом змінюється. Її мама дедалі більше втомлюється й дратується, вітчим чимраз довше затримується на роботі, Лінці доводиться займатися молодшим братиком, хоча не за горами випускні іспити, і треба більше приділяти уваги навчанню... Дівчина відчуває себе покинутою. До всього, її  мама мусить поїхати на невизначений час, і на Лінку лягають усі хатні обов'язки. А ще зіпсувалися стосунки з найкращою подругою, і хлопець, якого вона вважає лише своїм другом, ставиться до неї якось дивно, у школі суцільні проблеми... Щоб відволіктися, Лінка вирішує відвідати свою бабусю, яку давно не бачила. У її домі дівчина випадково знаходить дивну фотографію. Прагнучи з'ясувати пов'язані з нею подробиці, Лінка несподівано розуміє: у неї є сестра, якої вона ніколи не бачила...
За пригодами Лінки читачі стежать затамувавши подих. Та відірвавшись від чудової книжки, чому б не спробувати зварити й собі каву з кардамоном.
 Саме тому сучасна підліткова література – це не просто книжки про проблеми взаємовідносин з батьками та перше кохання, а твори, в яких підіймаються актуальні, цілком дорослі питання. які турбують сучасну молодь. Та  судячи з власного досвіду батьки також захоплюються цією літеатурою  можливо вони  поринають у своє буремне  минуле життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар