четвер, 21 травня 2020 р.

Віртуальна виставка " А сорочка мамина.."+Публікація «Вишиванка – душа України»(21.05 День вишиванки)


      Є скарби, заховані в землі, а є такі, що розташовані на поверхні і передаються з покоління в покоління. До таких скарбів належить вишиванка, як  символ українського народу .Українці вірили, що вишиванка є оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті, і намагалися закодувати в орнаменті щастя, долю, життя та волю. Вишиванка в Україні завжди відігравала велику роль. Це наш український фольклор, наш національний оберіг і ідентичність України.Вишиванка ніколи не була простою одежиною. Вона - символ сім’ї, культурних цінностей та надбання українського народу протягом століть. Дівчата готували собі вишиванки як посаг, дарували вишиті сорочки коханому парубку. Тогочасну українську хату неможливо було представити без чарівної скрині з вишитими сорочками для господаря та господині. Вишиванки були сімейним скарбом, а вміння прикрашати сорочки вишивкою – мистецтвом, що передавалося з покоління в покоління.
      Сьогодні вишиванки одягати стало престижно,  стильно, це прояв гордості, патріотизму та ознака національної приналежності. Щорічно, у третій четвер травня, українці святкують День вишиванки.
Українські вишиванки завжди мали свій особливий орнамент та візерунок.Які в свою чергу мали свої значення.От з деякими основними ми б і хотіли Вас ознайомити.
Українські вишиванки: орнаменти і що вони означають:
-Квадтрат на вишиванці-Основні значення: благополуччя, мир, достаток; земне поле.
-Ромб на вишиванці-Основні значення: союз сонця і землі, плодючість.
-Коло на вишиванці-Основні значення: символ сонця, божественна енергія, безперервність буття і вічність.
-Рослинні мотиви на вишиванці-Основні значення: чистота, процвітання роду та життя. Калина символізує любов, багатство, красу.
-Гілки дуба вишивали на чоловічих сорочках як прообраз Перуна – бога блискавки і грому.
-Виноград означає сімейне щастя
-Квіти маку допомагали захиститися від злого ока.
Найпоширеніші візерунки українських вишиванок:
-Дерево життя на вишиванці-Основні значення: краса, молодість, оновлення душі і тіла; безсмертя, відродження після смерті, родючість
-Серце на вишиванці-Основні значення: символ переважно на весільних сукнях для щасливого сімейного життя.
-Зорі на вишиванці-Основні значення: оберіг від зла і негативу, захищає від хвороб і безсилля.
-Шеврони на вишиванці-Основні значення: жіноча і чоловіча сутність, дух і матерія.
-Хвилясті лінії на вишиванці-Основні значення: вода, дощ, плинність часу та еволюція Всесвіту.
-Хрест на вишиванці-Основні значення: оберіг від злих духів.
-Повна рожа, або восьмипроменева зірка на вишиванці-Основні значення: поєднання жіночого і чоловічого начал, що дає життя усьому.
-Кривий танець, або безконечник на вишиванці-Основні значення: життєвий шлях, символ вічного бутя, сили та життєвої енергії.   

      Особливу увагу під час вибору вишитого вбрання потрібно приділити й кольорам. Білий, звісно, символізує чистоту та цноту, червоний є ознакою життєвої сили, зелений – природи та життя, синій – води та неба.    Важається, що традиційна українська вишивка – це мережка, лиштва, підстелений хрестик, вирізування (поширена на Полтавщині), низь, заволоч, кольоровий шовк. Оригінальною, ніжною та легкою є вишивка білим по білому, яка сьогодні набуває все більшої популярності. Вишивка білими нитками по білій тканині виникла на Полтавщині, а саме у селищі Решетилівка, і стала візитною карткою  нашого краю.


Коли  ми вбираємось в вишиванки  це не тільки для краси, а ще й для того, щоб зберегти наш рід. А головне показати всьому світу, що наша країна – Україна,  має свою національну культуру, звичаї, традиції, історію

“Українському роду не мати переводу”.


Немає коментарів:

Дописати коментар