середу, 27 травня 2020 р.

«Парк- зелений острів у місті»


     
 Парк-спеціальна обмежена природна або штучна територія, виділена переважно з метою рекреації, відпочинку. Перші парки у світі існували ще в Стародавні часи. Знамениті Висячі Сади Семіраміди можна вважати одним із перших парків. Крім того, достатньо в ранню епоху народилося паркове мистецтво в Китаї.
      Сучасне місто і тим більше  мегаполіс  дуже потребує парків та скверів. Адже це  зелені легені містян – це ще й ознака якості життя. Паркові зони у центрі міста дарують можливість відпочинку, дозвілля для дітей, формують якісно кращий клімат.
           Паркові зони бувають різні як за маштабом так і за значенням.
      Тому  Національні природні парки України — заповідні території, що є частиною природно-заповідного фонду України. Україна може пишатися своїми національними парками. Вони всі різні, але унікальні. Кожний може пройтися стежками, наприклад, Довбуша на Прикарпатті або здійснити річковий маршрут в Одеській області.
В Україні перший парк було створено 3 червня 1980 року, ним став Карпатський національний парк. Сьогодні статус національних парків мають 52 природоохоронних території. Найбільше НПП розташовано в Івано-Франківській (5) та Херсонській області (5), а Дніпропетровська та Кіровоградська області не мають жодного національного парку на своїй території.
       
До Вашої уваги пропонуємо огляд деяких Національних  парків України:
Карпатський національний парк
Шацький національний парк
Національний природний парк "Подільські Товтри"
Національний природний парк "Нижньодністровський"
Національний природний парк "Синевир"
Національний природній парк "Голосіївський"
Національний природний парк "Сколівські Бескиди"
У нашому місті  Полтаві  також є місце для зелених зон відпочинку та креативних ідей, а саме  :

Прирічковий парк Полтави
Сонячний парк
Корпусний сад
Парк культури та відпочинку «Перемога»
      Літо – мабуть, найкращий час для мандрівок рідною країною,  а особливо рідною  Полтавщиною. Тож після відміни карантину пізнавайте  красивий рідний край.

Більше інформації Ви можете знайти за посиланням-1.https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%86%D1%96%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%96_%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D1%96_%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8
2.https://www.nationalparks.in.ua/pryrodni-parky/
4. https://www.youtube.com/watch?v=0NiPnE-aS-w

Немає коментарів:

Дописати коментар