понеділок, 18 травня 2020 р.

Літературний кінозал-екранізовані твори українських письменників-


    Досить часто чуємо від молоді що не вистачає часу  читати книги. І тому є ще один спосіб ознайомитися з основним сюжетом твору -  дивитися фільми. Авжеж, перегляд кіно ні в якому разі не може замінити нам читання першоджерела, тобто книги , та  коли часу зовсім немає, ви таким чином можете зекономити його. До того ж чудова гра акторів робить ваш перегляд не тільки цікавим і насиченим, але й пізнавальним. Із власного досвіду можемо запевнити, що згодом Ви проявите бажання  перечитати  цей   твір .
     Українська проза екранізується вже з давніх часів. Деякі  фільми стали лауреатами конкурсів на кінофестивалях в Україні та за кордоном. До того ж вони вважаються класикою українського кінематографу. Тому серед вітчизняних фільмів   твори  українських письменників посідають далеко не останнє місце.         Тож ми підготували добірку  деяких екранізацій художніх творів  – від мелодрами до військового детективу, – що не залишать вас байдужими і заохотять прочитати книжку.


 “Тіні забутих предків”(режисер Сергій Параджанов) за повістю М.Коцюбинського “Тіні забутих предків”.Дуже зворушує історія кохання Івана і Марічки. Їхні сім'ї ворогують. При першій зустрічі хлопчик б'є беззахисну дівчинку, оскільки вона є донькою вбивці його тата. Проте дитяча доброта "перемагає" - діти стають на початку друзями, пасуть разом овець, згодом закохуються одне в одного і мріють про одруження, проте приховують свої відносини від інших, розуміючи, що батьки цього не приймуть. На жаль, доля розлучає їх - Іван змушений йти на роботу на полонину, кохана тим часом залишається у рідному селі і через короткий час гине через повінь. Прекрасно  розкрито  побут, культура тогочасної Гуцульщини, неначе попадаєш туди і переживаєш всі ті події там, на місці з головними героями.


«Платон Ангел»(режисер Войтюк І.)  за твором Коломієць О.   « Дикикй Ангел». Один із кращих творів української драматургії. Проблеми, порушені  глибоко хвилюють, виходять далеко за межі сім’ї Ангелів, зображеної в  фільмі.


 “Наталка Полтавка”(режисер  Єфименко Р.  ) за п’єсою І.Котляревського “Наталка Полтавка”. Правдиве відтворенням життя і побуту народу, прагнень і настроїв героїв, чудовим знанням краю, широким використанням фольклору, гумористичним і сатиричним забарвленням сцен ці твори, написані у 1819 році, й сьогодні мають великий успіх серед глядачів.
“Чорна рада”(режисер  Засєєв-Руденко М.)  (за романом П.Куліша “Чорна рада”). У цій «хроніці історичних подій»   зобразили  так звану Руїну — добу після смерті Б. Хмельницького, коли Україну роздирали різні політичні й соціальні орієнтації, що призвели до «Чорної ради».

 “Назар Стодоля”  (режисер     Івченко В.)  за п’єсою Т.Шевченка “Назар Стодоля”. «Назар Стодоля» (написана 1843-44рр.) подія  відбувається біля Чигирина наприкінці XVII ст., коли великі справи Богдана Хмельницького і його славних сподвижників Богуна, Трясила, Наливайка перетворилися на легенди. Один з героїв - Хома Кичатий - в минулому козак, а нині сотник, живе на своєму багатому хуторі із дочкою Галею та ключницею Стехою. Мріє про полковницьку булаву. Заради цього ладен віддати Галю за старого полковника. Але на перешкоді давня клятва козаку Назару Стодолі: віддати за нього дочку в подяку за те, що Назар в бою врятував сотникові життя. Сьогодні Назар йому не підходить, занадто бідний.... Хома розробляє підступний план усунення Назара...


"Ґудзик" (режисер Володимир Тихий, 2008)    За книгою Ірен Роздобудько "Ґудзик". Мелодрама "Ґудзик" – історія кохання, що розтягнулася на довгі роки і ніяк не відпускає героїв. Нерозділені почуття, випадкові зустрічі, трагічні події – усе це тут.В цьому динамічному сюжеті кожен може побачити щось своє: можливо, оповідь про всепоглинаючу любов або ж про втрачені можливості.

"Іван Сила" (режисер Віктор Андрієнко, 2013)  .За книгою Олександра Гавроша "Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу". Дитячий фільм про пригоди неперевершеного силача Івана Сили.Прототипом головного героя є Іван Фірцак, український борець і артист цирку, визнаний найсильнішою людиною світу 1928 року. Його історія життя була такою захопливою, що Олександр Гаврош написав на основі неї не менш цікаву дитячу книжку.Екранізація за повістю вийшла доброю і світлою, якраз для сімейного перегляду

"Червоний" (режисер Заза Буадзе, 2017) За книгою Андрія Кокотюхи "Червоний". Найбільш плідний письменник сучасної української літератури часто говорить, що в нашій культурі не вистачає популярних героїв.Просував цю думку Андрій Кокотюха достатньо довго, і кінець-кінцем у 2017 році екранізація його роману "Червоний" з’явилась на екранах. За сюжетом двоє українців – воїн УПА Данило і радянський льотчик Віктор – потрапляють до ГУЛАГу.Там вони проходять крізь пекло та нелюдські умови каторги і, піднявши перше повстання у таборі, Данило намагається вирватися на волю.


"Позивний "Бандерас" (режисер Заза Буадзе, 2018)За книгою Сергія Дзюби, Артемія Кірсанова "Позивний "Бандерас". Книга базується на реальних подіях, що відбувались у вересні 2014 року в зоні АТО.Після теракту, який забрав життя тринадцяти людей, українські військові під командуванням капітана Антона Саєнка починають розслідування.Стає відомо, що інформатор ворога – службовець української армії. Одним із авторів книги є досвідчений сценарист Артемій Кірсанов. Тому не дивно,чому екранізація видалась напрочуд вдалою, а сама книга такою персоналізованою.

"Дике поле" (режисер  Ярослав Лодигін, 2018) За книгою Сергія Жадана "Ворошиловград". Екранізації книжок Сергія Жадана знімали й раніше. Але ще ні один фільм не був настільки масштабним як "Дике поле".Ярослав Лодигін своєю дебютною роботою підкорив серце вибагливого українського глядача, чудово адаптувавши роман і залучивши до зйомок найкращих акторів. Діалоги, гумор, операторська робота, гра акторів – усе на дуже високому рівні.


«Кайдашева сім’я» ( режисером Володимиром Городько ) . Однойменна повість І. Нечуя-Левицького  ««Кайдашева сім’я»». Проблеми, порушені в п’єсі, глибоко хвилюють, виходять далеко за межі сім’ї .
Якщо Ви бажаєте більше переглянути цікавого матеріалу пропонуємо до Вашої уваги  електронний список екранізованих творів українських письменників.

          Екранізація літературних творів за письменником
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%96%D1%8F:%D0%95%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%96%D0%B7%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%97_%D0%BB%D1%96%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%85_%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%B2_%D0%B7%D0%B0_%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8C%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BC
Список екранізованих творів українських письменників
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA_%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%96%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%85_%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%B2_%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D1%85_%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8C%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%96%D0%B2
Зараз є  час і перечитати і передивитися  чудові твори .Та отримати нові старі відчуттня!!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар