вівторок, 29 грудня 2020 р.

"Новорічні чарівники"

 

Бібліотека – філіал №12 пропонує до вашої уваги публікацію про історичну мандрівку новорічних чарівників і їхніх помічників.

У кожного новорічного чарівника є своя історія, свій традиційний костюм, за яким його впізнають, свій вид транспорту і помічник, що складає подарунки.

Предком Дідів Морозів вважається Святий Миколай. У місті Мирах провінції Лікія в 3-4 століттях нашої ери жив і творив свої добрі справи архієпископ Миколай.         Головний герой Нового року в Україні — Дід Мороз, дідусь із білою бородою, одягнутий у довгу яскраво-червону шубу, підперезану поясом, хутряну шапку і валянки, в руках тримає кришталевий посох. Разом зі своєю внучкою Снігуронькою він відвідує кожен дім та дарує дітям подарунки. Їздить Дідусь на трійці коней або ходить пішки з мішком подарунків, а живе на Північному полюсі

У давні часи новорічні "дідусі" і їхні помічники були суворішими. Подруга італійського "морозу" Баббо Натале – відьма Бефана, дарує подарунки тільки чемним дітлахам, а хуліганам дістається вуглинка або жменька попелу.  


Відьма Бефана дуже схожа на російську Бабу Ягу, тільки замість хустки капелюх, і літає також на мітлі… Види транспорту: оленяча упряжка, а у відьми Бефани – мітла. Місце для подарунка: зазвичай, солодощі в кладуть у чобіток, виставлений за двері.   Німецький Санта Ніколаус приходить зі своїм помічником Кнехтом Рупрехтом, який веде журнал із детальним описом вчинків дитини.  

У 19 – столітті Рупрехт виконував не тільки секретарські обов'язки: він хапав найзапекліших пустунів, засовував їх у мішок або у величезну кишеню свого плаща й тягнув до лісу, подалі від батьків. Схожу роль виконував і супутник голландського Синтер Клааса Чорний Петер, і помічник чеського Святого Мікулаша, чортеня.        Святий Ніколас приходить в такі країни: Німеччина, Іспанія, Польща, Бельгія, Нідерланди та ін. Види транспорту: на вітрильнику, кораблі. Місце для подарунка: в Іспанії діти отримують подарунки 5 – 6 січня в День чарівних королів (тих самих, що несли подарунки немовляті Христу). У Німеччині, Польщі – на підвіконні, під ялиною, в чобітку, виставленому за дверима.                                                   

А ось француз Пре Фуеттар (у буквальному перекладі – батько з батогом), який супроводжував доброго французького Пера Ноеля, безжально шмагав тих, хто не слухався тата з мамою. 






Святковий костюм: Червона довга шуба, облямована хутром, дерев'яні черевики.   Види транспорту: верхи на віслюку. Місце для подарунка: порожні дерев'яні черевички.                                                                                                   

Йоулупуккі. Мешкає фінський Санта з дружиною Муорі (що перекладається як "стара господиня") і цілим сімейство гномів у своїй хатині. Його маленькі помічники впродовж року сидять в "Печерах Еха" і слухають, як себе ведуть діти в усьому світі. Перед Різдвом розбирають пошту і допомагають готувати та пакувати подарунки. 




Країна: Фінляндія. Місце для подарунка: зазвичай, залишає в дитячих кімнатах. 


Країна: США, Канада, Австралія та ін. Святковий костюм: червона куртка і штани, ремінь, червоний ковпак із білим помпоном, чоботи. Австралійський Санта Клаус в силу особливостей клімату приходить у купальному костюмі – комбінезоні, але в шапочці з хутром. Види транспорту: оленяча упряжка, олень Рудольф. Його супутники: ельфи, гноми, олені. А місце для подарунка: шкарпетка, панчохи, підвішені біля каміна. 

Немає коментарів:

Дописати коментар