вівторок, 8 грудня 2020 р.

Могутнє диво нашої землі (Міжнародний день гір)

 Краще гір можуть бути тільки гори,

на яких ще не бував. (В. Висоцький) 

Наша планета – це цікава   крихітна частинка Всесвіту. Тому бібліотека філія №12 пропонує до Вашої уваги згадати, а можливо і ознайомитись з дивом нашої планети -  ГОРАМИ. Гора – це опукла форма рельєфу з добре вираженою вершиною, підніжжям та схилами, що височіє над навколишньою місцевістю на висоту більше 200 м. Утворення гір - процес довгий він триває від 50 до 100млн. років. Ледь гора встигає сформуватися, як за неї відразу беруться вітер, сонце, мороз, лід  і вода. Через це виникають різноманітні форми рельєфу. Бібліотека філія №12 пропонує до Вашої уваги згадати , а можливо і ознайомитись з дивом нашої планети .Гори- це справжній скарб для людей. Адже  саме   гірські породи : золото, мідь, свинець, цинк…, з яких складається земна кора, людина використовує для свого існування. Кожен гірський масив не схожий на жодний інший. Тому і тваринний і рослинний світ  також відрізняється, і є напрочуд  багатим на унікальні види рослин і тварин. Чимало гірських видів ендемічні-трапляються тільки тут і ніде більше. Адже гірські ліси становлять третину всіх лісів планети. Гори народжуються, підіймаються, а потім старіють і руйнуються під дією ерозії. Наймолодші гори на нашій планеті виникли від 50 до 70 млн. років тому.


Згідно статистики майже 12% населення Землі  живе в гірських районах. Гори здавен приваблювали й водночас відлякували людей величною красою і своєю силою. Серед мовчазних гірських вершин, як ніде людина відчуває безпорадність перед могутніми природними стихіями. Тому  часто люди горам поклонялися, а згодом почали підкорювати їх і зародили вид спорту  альпінізм. Найвищою вершиною в світі вважається Еверест. Історія сходжень почалася в 1921 р., проте лише в 1953р. цю вершину було підкорено.

   
 
Гори, немов магніт. У країнах Західної Європи в гори щороку їде дедалі більше людей- і на постійне місце проживання, і задля відпочинку. Адже

гірське повітря значно чистіше, ніж міське, оскільки не містить стільки пилу, різноманітних промислових відходів та вихлопних газів, а також характеризується високим вмістом негативно заряджених іонів кисню та озону. Під впливом усіх цих факторів позитивно впливає на людське здоров'я.

    В нашій країні також є «Сині гори» «Легені України» - Карпати. Вони  захоплюють  дух  своїм видом  і  доповнюються найчистішим повітрям, яке так приємно вдихати на повні груди. Гірське карпатське повітря чисте і наповнене ароматами, оліями цілющих трав та квітів. Карпати ваблять людину не тільки своєю красою і величчю, але й стійким поліпшенням самопочуття, помітним підвищенням працездатності, приливом сил та енергії. В горах тиск повітря менше, ніж на рівнині. На висоті 4 кілометри тиск 460 мм. рт. ст., а на висоті 6 км - 350 мм. рт.ст. Із збільшенням висоти щільність повітря зменшується, зменшується відповідно і кількість кисню у вдихуваному обсязі, але як не парадоксально, це позитивно позначається на здоров'ї людини.

         


Цікавинки   про гори:

- На Землі є принаймні 100 гір, висота яких від рівня моря перевищує 7200 метрів, всі вони розташовані в центральній і південній Азії.

- Сумарна висота 100 найвищих гір складає приблизно 754,5 кілометра. З такої висоти можна побачити об'єкт, що знаходиться на відстані приблизно 3,19 тисячі кілометрів - це майже те ж саме, що з Нью-Йорка побачити Лос-Анджелес.

- Висота гори Еверест - 8848 метрів.

- Найвищою у світі горою, яка ще не скорилася людині, вважається Гангкхар Пуенсум в Бутані з висотою над рівнем моря 7570 метрів

Життя - гора: піднімаєшся повільно, спускаєшся швидко

Немає коментарів:

Дописати коментар