понеділок, 21 грудня 2020 р.

"Батько обчислювальної техніки"

 


Винахідник і творець спідометра, тахометра, офтальмоскопа, сейсмографа, пристроїв для наведення артилерійського знаряддя.

       Чарльз розробив багато обладнання для обробки металу: поперечно – стругальний та токарно – револьверний верстати, методи виготовлення зубчастих коліс, заточування інструментів і лиття під тиском.Чарльз Беббідж народився 26 грудня 1791 року у Лондоні, у родині банкіра.

Чарльз в дитинстві часто хворів, але в той же час обдарованим і цікавим. Коли хлопчикові дарували іграшку, він негайно ламав її на частини, щоб дізнатися з чого вона зроблена і як сконструйована. Юнак захоплювався надприродними явищами і окультизмом. Він не раз намагався встановити контакт з дияволом. Одного разу, коли йому було 18 років, помер його близький друг. І після похорону він простояв цілу ніч в очікуванні того, що побачить його привид. Навчаючись в коледжі, Беббідж створив клуб привидів. Він почав складати словник з граматики світової універсальної мови, проте ця робота так і залишилася незавершеною.

Чарльз Беббідж одружився 2 липня 1814 року на Джорджіані Вітмор.

У шлюбі за 13 років народилося 8 дітей. До повноліття дожило троє синів. Вчений наполягав на тому, щоб дружина не працювала і не відволікалася на сторонні заняття, а займалася вихованням дітей, щоб він міг весь свій вільний час присвятити своїм дослідженням. Його називають дідусем сучасного комп’ютера і великим винахідником. У період 1828 – 1839 років Беббідж займав в Кембриджі посаду Лукасівського професора математики. Також його обрали іноземним почесним членом Американської академії мистецтв і наук. Він був одним із засновників Лондонського статистичного товариства.. Крім того, Беббідж був дуже товариською людиною. Часто по суботах він збирав в будинку гостей. Іноді приходило до 200 або 300 осіб, серед яких були такі знамениті люди того часу, як Фуко, П’єр Лаплас, Чарльз Дарвін, Чарльз Діккенс, Олександр Гумбольдт. Крім цього він підтримував близькі стосунки з Юнгом, Фур’є, Пуассоном, Бесселя, Мальтусом. Беббідж займався безпекою руху на залізничному транспорті, для чого обладнав вагон-лабораторію всілякими датчиками, показання яких фіксувалися самописами. Брав участь у винаході тахометра. Створив пристосування, що скидало випадкові предмети з шляху перед локомотивом.

З чого ж починалася історія комп'ютерів?

У 1822 році англієць Чарльз Беббідж побудував обчислювальний пристрій, і його назвали різницевою машиною. Робота машини грунтувалася на відомому у математиці методі кінцевих  різниць.

Цей метод дає змогу обчислювати значення многочленів, вживаючи тільки операцію складання і не виконуючи при цьому множення і ділення, які значно важче піддаються автоматизації. Однак  мала обмежені можливості і розвитку не отримала. Але все ж для того часу це був істотний прорив у галузі техніки.

Беббідж не зупинився на досягнутому і пішов далі. З тридцятих років він почав думати над створенням програмованої машини – він назвав її Аналітичною машиною. Науковець не зміг довести роботу до кінця з тієї причини, що вона виявилася занадто складна для техніки того часу.


Але ідеї, які він озвучив, - це були справді революційні ідеї! Він придумав практично сучасний комп'ютер, але не в електронному, а в механічному виконанні.

Можна сміливо сказати, що Беббідж першим використовував перфокарти для введення – виведення інформації в машину. Беббідж не закінчив своєї машини. По – перше, у нього не вистачило грошей, адже всі вузли він виготовляв за власний кошт.

По – друге, а це більш важливо, у той час техніка не дозволяла робити деталі з потрібною точністю, а для неї була необхідна величезна кількість зубчастих коліс.

У 1991році, до двохсотріччя від дня народження вченого, співробітники лондонського Музею науки відтворили за його кресленнями 2,6 – тонну "різницеву машину №2", а в 2000 році – ще і 3,5 – тонний принтер Беббіджа.

Обидва пристрої, виготовлені за технологіями середини 19 століття, чудово працюють і сьогодні.




Немає коментарів:

Дописати коментар