неділю, 13 грудня 2020 р.

Година повідомлень «Чай – подія в чашці» (до Міжнародного дня чаю)

 

Чай  у  світі п’ють вже  не  одне століття. Його  смак, аромат  та  користь цінують  всі. Яких  тільки  сортів  та видів  чаю немає – чорний (практично  п’ють  усі ), зелений  (тонізуючий), червоний  ( на  любителя), ну  й  білий ( чай  аристократів). Бібліотека № 12  для  дітей пропонує вам  приєднатися   до  усіх  цінителів  чаю й  «відвідати»  нашу  годину цікавої  інформації «Чай –подія в чашці». Приємного  чаювання!

 


Свято це молоде. Любителі чаю на всесвітніх форумах в містах Мумбаї (Індія) та в бразильському Порту-Алегрі домовилися, що саме 15 грудня будуть святкувати Міжнародний день чаю.

Чай родом з Китаю. Легенда говорить, що вперше чай спробував (до речі, зовсім випадково) китайський імператор Шень Нун в ІІІ тисячолітті до н.е. Вік чаю, як стверджують знавці, становить шість-сім тисяч років.

Слово «чай» - звучить для нас як своє. Але воно калькування – тобто буквально перекладене китайське «сha» - що значить зелений листок.

Ми звикли, що чай – це кущі. А проте є й чайні дерева, в Бірмі, Лаосі та Індії (в провінції Ассам). Є два базових сорти чаю: «китайський» та «ассамський». 

Що може бути більш повсякденним та звичним у нашому раціоні, ніж чашка чаю? Заварка, або цілющі трави, окріп, цукор або мед – й ось він чай! Ми звами зараз зробимо невеличку екскурсію, щоб дізнатися все, що є цікавого про чай.

Чай корисний для імунітету, покращує роботу серця. Чули коли-небуть слово «чайові»? Це теж пов’язано з чаєм. У Великій Британії у XVIII столітті (розквіт чаювання), чай пили у чайних садах. На столиках красувалися гарненькі коробочки з написом «T.I.P.S.» – To Insure Promt Servise – що значить, як забезпечити швидке обслуговування. Хочеш гарячого чаю – кинь монетку в коробочку!

У зеленому чаї наполовину більше вітаміну С, ніж в чорному.

Зелений й чорний чай – це одна рослина. Чайний кущ – вічнозелена рослина. Буває до 10 метрів у висоту, живе 100 й більше років. 


Найдорожчий чай – «Да Хун Пао», ціна якого на аукціоні складає 685 000 доларів США за кілограм.

За рік вирощують більше трьох мільйонів тон чаю. Кожного дня на планеті випивають приблизно три мільярди чашок чаю. Найбільш поширений – чорний чай.

Британці п’ють чай з молоком. А знаєте чому? Молоко наливають в чашку, а вже потім додають чай. Бо порцеляновий посуд дороге задоволення, а молоко захищало тонкий й крихкий фарфор. А традиція залишилась.

Чай набагато популярніший за каву, іще одна цікавинка. Виявляється існує зв’язаний чай. Ні, ніхто його в полон не брав. Просто з листочків білого та зеленого чаю скручують, зв’язують, тільки шовковою ниткою листочки й квітки різних рослин. Якщо правильно заварити – то ви отримаєте «квітку чаю». Це видовище гідне витрачених зусиль. 


Існує навіть тайський синій чай (200 доларів США) за кілограм. Кажуть, що він має надзвичайно цілющі властивості. 


Є й «квашений чай», як наша капуста. У нього дивна назва «Леппет-зі». Це вологі зелені листочки зеленого чаю, його варять та вживають як салат. 
До речі, до чаю зазвичай подають шоколад або шоколадні цукерки

Чай – завжди хороша ідея. Зробіть собі вільний день – «не грузіть» себе! Краще випийте чаю зі смаколиками, зробіть паузу на ароматний чай. Бо чай з ким попало не п’ють. Чай, як плече друга – й тепле й надійне. Не дарма є кажуть: «Буває чай із ароматом мрії». 



Немає коментарів:

Дописати коментар