вівторок, 15 грудня 2020 р.

Етнографічна година «Зима прийшла – свята привела»

 Добігає кінця 2020 рік. Нам здається, що він був надзвичайно складним. Але нашим предкам жилося не легше. Попри турботи та труднощі свого життя українці завжди  вміли радіти зимі, святам, навіть у найскрутніші роки.   Бібліотека №12 пропонує вашій увазі етнографічну години «Зима прийшла – свята привела».

Прийшла зима. Випав перший сніг, наступили морози й покрилися кригою ріки. В селі всі господарські роботи закінчено. Господарі ховають реманент, лагодять сани, їздять до млина та готуються до Різдвяних свят... Господині прядуть. Дівчата вишивають і щоранку вмиваються «першим снігом» та витираються червоною крайкою — «щоб були рожеві лиця». Парубки допомагають батькам, а у вільний час заважають дівчатам вишивати. Наближається час старих традиційних розваг, що сповнені чарами  нашого народу.

Вечорниці на Андрія (13 грудня)


Українці завжди вміли не тільки добре працювати, але й відпочивати. Особливо взимку, коли обсяг робіт зменшувався. Зимовими вечорами, коли на землі вже ніхто не працював, молодь поєднувала плідну роботу та відпочинок, збираючись на вечорницях. Вечорниці проходили у досить невимушеній атмосфері. Молоді дівчата і хлопці збиралися в хаті, розповідали смішні історії, співали пісень або грали в карти. Досить часто вечорниці проходили на тлі різноманітних домашніх робіт: дівчата займалися пряжею та іншим рукоділлям, а парубки ремонтували різне знаряддя і, звісно, знаходили хвилинку, щоб позалицятися до красунь. У різних куточках країни до сьогодні існує багато видів ворожіння та різних обрядових ігрищ, покликаних отримати допомогу вищих сил для створення щасливого майбутнього.

День Святого Миколая (19 грудня)

Легендарний святитель Миколай – це не вигадана постать, на кшталт Діда Мороза чи Санта Клауса. Він народився приблизно 275 року в Патарі в Малій Азії (нині – територія Туреччини). Для більшості  українців день Святого Миколая став одним із основних свят, що святкується 19 грудня.

Святий Миколай робив подарунки дітям у вигляді сюрпризу, потай.

Святкування Нового року в ніч з 31 грудня на 1 січня офіційно з’явилося в Україні відносно недавно – у 1918 році. 

Різдво (7 січня)

У ніч з 6 на 7 січня християни східного обряду святкують Різдво Христове. У цей день закінчується сорокаденний Різдвяний піст і починаються 12-денні святки. Вони супроводжуються народними гуляннями на честь народження Сина Божого. У слов'ян здавна в ці дні водили вертеп, співали колядки і бажали всім добра на весь рік.

Різдвяний вертеп - це своєрідний ляльковий театр, який показували на Різдво Христове і на святках. Це дійство почало існувати в Україні понад 200 років тому.

«Вертеп» - це переносний ляльковий театр, в якому представлялася містерія Різдва Христового.





Щедрий вечір (13 січня )

Щедрий вечір відзначають 13 січня напередодні Старого Нового року.


Виходячи з назви свята, у Щедрий вечір прийнято накривати щедрий, багатий стіл. Вважалося, що такий стіл забезпечить багатство господаря на наступний рік.

Перед щедрим бенкетом, як заведено, потрібно було повеселити народ щедрівками. Колядники підходять до будинку або до присутніх на вулиці людей і співають: «Щедрий вечір! Добрий вечір!».

За християнським календарем у цей день також вшановують преподобну Маланію Римлянку, на честь якої в Україні цей день також називають «Маланки».

 Водохреща 19 січня

Головний символ Водохреща - вода. Саме з нею в цей день пов'язані основні традиції та ритуали. Вважається, що 19 січня вода має особливу силу зцілення. Саме тому на Водохреща в всіх храмах, окрім святкової молитви, проводять освячення води. Це потрібно для того, щоб її могли забрати додому люди, велика кількість яких зранку йде до церкви. Цю воду можна пити, кропити нею оселю. 

Зимових свят дорослі й діти чекають з нетерпінням. Хочеться, щоб наступний рік був кращим й щедрішим до нас. І наостанок. Закінчуючи рік, з циклу «Книга в кадрі» пропонуємо для святкового, різдвяного настрою переглянути мультфільм й художній фільм, створений за повістю Миколи Гоголя «Ніч перед Різдвом». Та мультфільм «Жив – був пес».


 Перегляд принесе вам справжнє задоволення. Гарантуємо! З прийдешніми святами!


Немає коментарів:

Дописати коментар