пʼятницю, 11 грудня 2020 р.

"Чорний попіл Чорнобиля стукає в наші серця"(14 грудня День ліквідатора аварії на ЧАЕС)

Бібліотека – філіал №12 пропонує до вашої уваги публікацію "Чорний попіл Чорнобиля стукає в наші серця"(14 грудня День ліквідатора аварії на ЧАЕС)

         14 грудня - пам'ятний день, в який згадують тих, хто віддав свої життя заради порятунку інших, а також вшановують героїв-ліквідаторів, які, ризикуючи здоров'ям, ліквідували наслідки техногенної катастрофи.

Тридцять чотири років тому в Україні вибухнув реактор четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС).  

Міжнародна програма Всесвітньої організації охорони здоров'я (структура ООН) щодо наслідків Чорнобильської катастрофи для здоров'я людей стверджує, що кількість ліквідаторів у цілому становить 800 тис. людей, у тому числі в Україні їх – 200 тисяч. Першими у цьому переліку стали пожежники, які прибули на місце аварії практично відразу. Одночасно почав діяти персонал станції, працівники якої займалися гасінням локальних пожеж у приміщеннях, вживали заходів щодо упередження можливого вибуху водню. Величезну роль у боротьбі з поширенням радіоактивного забруднення відіграли військовослужбовці.

Великим був у ці дні внесок військових медиків Київського та Прикарпатського військових округів, які обстежували людей і надавали їм медичну допомогу.

 За час, що пройшов, стало зрозуміло, що аварія переросла у найбільшу в 20 -  столітті техногенну катастрофу. 

  Низько схиляємо голови перед пам’яттю усіх, хто ціною власного життя відвів біду від майбутніх поколінь. Пам'ять про героїв-чорнобильців назавжди залишиться у наших серцях. Їхній подвиг є прикладом життєвої мудрості та громадянської позиції для нащадків.

До десятої річниці Чорнобильської катастрофи встановлено пам'ятник ліквідаторам Чорнобильської трагедії у Полтаві. Пам'ять про цих людей, що поклали своє здоров'я і життя не заради слави, а заради порятунку інших людей. Від Полтавщини було відправлено найбільше військових, пожежників, медиків. Їх відірвали від родин, дітей, бо треба було виконувати важливе державне завдання. І вони його виконали, щоб урятувати світ від ще більшої біди.

    Ця тематика турбує увесь світ, і тому  зібрано чимало матеріалів про наслідки  цієї трагедії, які перетворилися на  фактографічну розповідь про цю біду у фільмах: «Чернобыль. Зона отчуждения», «ЧЕРНОБЫЛЬ» серіал HBO  в якому Крейг Мейзін- сценарист   використовував для дослідження цієї теми книги нобелівської лауреатки Світлани Алексієвич «Чорнобильська молитва» та «Чорнобиль: Історія трагедії» Сергія Плохія.  та інші.  

 Низько схиляємо голови перед тими, хто віддав життя зупиняючи «ядерний смерч».   






Немає коментарів:

Дописати коментар