четвер, 3 грудня 2020 р.

З вірою в любов і в милосердя (3 ГРУДНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛЮДЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ)

 


  Цей день було засновано в 1992 році Генеральною Асамблеєю ООН. Традиційні заходи  до Дня людей з обмеженими можливостями присвячуються висвітленню й вирішенню їхніх нагальних проблем.

Ефективний розвиток соціуму, як цілісної соціальної системи, базується, насамперед, на соціально спрямованих заходах держави на благо людини, її благополуччя. Працівники бібліотеки філії №12  вважають, що рівень розвитку суспільства визначається ставленням до найменш захищених та найбільш вразливих його членів. Питання  соціальної інтеграції та захисту прав осіб з інвалідністю вважаються актуальними в усьому цивілізованому світі.

Всі люди мають різні порушення здоров'я в якийсь момент в їхньому житті. Різниця в тому, що в більшості випадків погіршення вашого здоров'я не заважає вам функціонувати, бути залученим або брати участь в житті вашої спільноти.  Тому щорічно   чималу увагу приділяють  Дню людей з особливими потребами, для того, щоб нагадати громадськості про те, що прав людей з особливими потребами необхідно дотримуватися й забезпечувати їм рівні можливості. Велика кількість людей з  особливими потребами щодня стикається з проблемами, які перешкоджають їхній участі в суспільному житті. А крім того, вони часто піддаються дискримінації, не маючи можливості користуватися такими основними правами людини, як права на харчування, освіту, зайнятість, медичну допомогу.

За оцінками Світового банку 20% найбільш бідних верств жителів Землі є людьми з обмеженими можливостями і вимагають до себе особливої уваги. Загальна поширеність офіційно зафіксованої інвалідності в світі вже становить приблизно 10%, проте тільки на 2016 рік у світі налічувалося понад один мільярд людей (15 відсотків населення), які страждали різними формами інвалідності за медичними показаннями і критеріями ВООЗ. За даними Центру перспективних соціальних досліджень Міністерства соціальної політики України та НАН України, на початку 2018 року в Україні офіційно зареєстровано понад 2,8 мільйона осіб, що мають статус людей з інвалідністю. Це близько 6,1 % від загальної кількості населення.

 Згідно матеріалів Міністерства соцiальної політики України


 Діти з інвалідністю  мають право :

1) Для дітей з інвалідністю відповідно до норм законодавства передбачено такі пільги: безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метрополітену і таксі), а також усіма видами приміського транспорту, а для дітей з інвалідністю по зору або з ураженням опорно-рухового апарату - І в метрополітені;

2) 50%-ва знижка вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня до 15 травня (ця пільга поширюється на осіб, які супроводжують дітей з інвалідністю під час поїздки, але не більш ніж на одного супроводжувача);

3) Безплатне забезпечення санаторно-курорт ним лікуванням за чергою в міру надходження путівок відповідно до медичного висновку (через органи Міністерства охорони здоров'я або інші регіональні органи, визначені місцевими органами влади, при закупівлі путівок за кошти місцевих бюджетів);

4) Безплатне або пільгове надання послуг із соціально-побутового і медичного обслуговування, забезпечення технічними та іншими засобами (протезно-ортопедичними виробами, ортопедичним взуттям, засобами пересування тощо) за на явності відповідного медичного висновку;

5) Безплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування.

Обдаровані діти з інвалідністю мають право на безплатне навчання музики, образотворчого, художньо-прикладного мистецтва в загальних навчальних закладах або спеціальних позашкільних навчальних .закладах. Сім'ям, які виховують дітей з інвалідністю  , за потреби поліпшити житлові умови, надається житлове приміщення. Одному з батьків дитини з інвалідністю може бути надано один додатковий вихідний День на місяць за рахунок власних коштів підприємства на підставі ст. 9-10 КЗпП України.

Одному з працюючих батьків передбачена пільга щодо сплати прибуткового податку. Під час роботи матір дитини з інвалідністю без її згоди не можна залучати до надурочних робіт або направляти у відрядження, також забороняється тимчасово переводити її на іншу роботу. На підприємствах і в організаціях для жінок, які мають дитину з інвалідністю, може встановлюватись за рахунок власних коштів скорочена тривалість робочого часу.

На прохання жінки, яка має дитину з інвалідністю, у тому числі таку, що перебуває під її опікою, власник або уповноважений ним орган (під час прийняття на роботу і згодом) зобов'язаний установлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в цьому разі проводиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Робота в умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Мати дитини  з інвалідністю має право на щорічне надання додаткової оплачуваної відпустки тривалістю сім календарних днів без урахування святкових та неробочих. Щорічна відпустка надається їй за бажанням у зручний для неї час. Крім того, вона має право за бажанням (надається обов'язково) на відпустку без збереження заробітної плати тривалістю до 14 календарних днів щороку.

У цей День ми приєднуємося до цієї міжнародної ініціативи і бажаємо всім, хто не байдужий цій проблемі, сил і здоров’я і успіху. Захищаючи гідність людей з особливими потребами.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар