пʼятницю, 28 травня 2021 р.

Більше знаєш, менше ризикуєш


Людина має чимало негативних  та шкідливих звичок. І однією з них є тютюнопаління. Бібліотека-філія №12 вирішила звернути вашу увагу саме на цю, дуже важливу  проблему, як людства так і безпосередньо українців.

 Тому 31 травня кожного року, починаючи з 1987 р., відзначається Всесвітній день без тютюну. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції. Куріння перетворилося на соціальну проблему, якою змушені займатися міжнародні організації. Багато країн світу відмовляються від тютюнопаління. Створюються спеціальні закони щодо обмеження паління, або вживання тютюну у спеціально відведених місцях. Також багато європейських держав підняли ціни на продаж цигарок, що є  своєрідною боротьбою з палінням. Адже воно завдає величезної шкоди не лише організму людини, а й державі.


За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, тютюн щорічно убиває 5 мільйонів людей у світі, і ця цифра постійно зростає. 110 тисяч таких смертей приходиться на  нашу країну. В Україні тютюнопаління є причиною кожного п’ятого випадку смерті осіб віком понад 35 років. Тютюн шкідливо впливає на центральну нервову систему, що позначається на життєдіяльності всього організму. Розвиваються стійкі вегетативні неврози, що супроводжуються головним болем, шумом у вухах, запамороченням. Людина постійно перебуває у пригніченому настрою, вона втрачає сон і апетит. Тютюнова отрута руйнує організм, завдає йому непоправної шкоди. Тютюновий дим також подразнює дихальні шляхи. Наслідком чого є кашель, який посилюється вранці, появляється харкотиння брудного кольору. Поступово розвивається хронічний бронхіт. Куріння часто впливає на розвиток виразкової хвороби шлунку.


Алкоголь і тютюн стали постійними супутниками підлітків у їх вільний час – на дискотеці, у компанії, на відпочинку. За сумною статистикою, кожен п’ятий з опитаних, палить з 10 років. Половина українських учнiв (52,3%) вiком 15—17 рокiв курили тютюн хоча б один раз у життi. Кожен дванадцятий пiдлiток вперше спробував викурити сигарету у вiцi 9 рокiв або ранiше. Щодня курять 12,2% учнiвської молодi з них:  18,2% серед хлопiцiв та 6,7% серед дiвчат. Кожного дня курять підлiтки у вiцi 15 рокiв i старше, що можна визначити, як вiк формування звички вживання тютюнових виробiв і звикання до щоденного тютюнопаління.

Нажаль,  серед усiх опитаних учнiв, лише 18,4% вважають, що курiння створює великий ризик негативних наслiдкiв для здоров’я.

Основна мета відповідальних людей  – захистити теперішнє та майбутнє покоління не тільки від руйнівних наслідків для здоров’я, пов’язаних з тютюном, але також і від соціальних, екологічних та економічних проблем, пов’язаних з  вживанням тютюну.


Немає коментарів:

Дописати коментар