понеділок, 17 травня 2021 р.

«Таємна рада горіхів» (17 травня Міжнародний день горіхів)

 


Наближається дуже незвичне свято – День горіхів. Усяких горіхів, які тільки є на світі. Уявімо собі на хвилинку : горіхи зібралися на таємну раду, щоб на

решті визначитися, хто ж із них «найкрутіший». Хто найбільший, хто найсмачніший, хто найкорисніший ? Одним словом хто – «най-най-най»!

Бібліотека №12 запрошує усіх, кому небайдужі горіхи, а таких не має – відвідати таємну раду горіхів.

Горіхи – улюблені ласощі дорослих і дітей. У них міститься велика кількість корисних речовин. Але є ще кілька маловідомих фактів про горіхи.

Назва волоських горіхів ніяк не пов’язане з Грецією. Просто до нас вони були завезені саме греками. Справжня батьківщина – Азія. Всього п'ять таких горішків містять добову норму вітаміну С. У Стародавньому Вавилоні вважалося, що вживання волоських горіхів сприяє підвищенню інтелекту. Через це їх не дозволяли їсти простим людям, щоб вони не змогли повалити владу.



Арахіс називають горіхом, хоча він з родини бобових. Ще його називають земляним горіхом. Плоди, набираючи вагу, поступово схиляються і зариваються в землю, де продовжують розвиток до кінця. Використовує його не тільки в їжу, але і при виробництві пластмаси, клею, синтетичних ниток.


Кеш'ю – відмінний помічник в боротьбі з депресією, дистрофією, зубним болем. У різних країнах має велику різноманітність у використанні – для нанесення татуювань, позбавлення від бородавок, веснянок. Його навіть використовують як допомогу при укусі змії.


Мигдаль знижує холестерин в крові. З його шкаралупок виготовляють активоване вугілля. Також його додають в алкогольні напої для додання аромату та кольору. Часто використовується в косметичних засобах – кремах, шампунях, милі. Мигдальне масло відмінно підходить для проведення масажу, додається в різні лікувальні мазі.



Фісташки – щасливі горіхи. Це – єдині горіхи, що не потребують попереднього очищення перед приготуванням. Збирають фісташки тільки в темний час доби. Пов’язано це з тим, що ефірні олії дерева, які виділяються під впливом сонця, викликають нудоту й запаморочення.








Найбільшим горіхом вважається коко-де-мер. Росте ця рослина лише на Сейшельських островах. Розмір горіха досягає одного метра, а вага 25 кілограмів. Аби вирости до такого розміру плоду потрібно до 10 років. А сама рослина «живе» 500 років! Він вважається також одним з найкорисніших та найдорожчих горіхів у світі.Ціна одного «горішка»-- до 900 доларів США.

Побувавши на таємній раді горіхів, ми дізналися тільки невелику частинку про їх «таємне життя». Читайте, дізнавайтеся про ці надзвичайні ласощі більше.

«А час горіхом на землі росте,

Врожай новий – то ціле покоління...»

Немає коментарів:

Дописати коментар