четвер, 13 травня 2021 р.

Літературна подорож "У книг немає кордонів"

 


З нагоди відзначення Дня Європи бібліотека – філіал №12 пропонує літературну подорож "У книги немає кордонів".

        9 травня 1950 року вважається початком європейської інтеграції. Саме у цей день у 1950 році міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман виступив із закликом до об’єднання післявоєнних європейських держав для їх розвитку та добробуту в майбутньому. Промова політика стала першим кроком на шляху до об’єднаної Європи. Європейський Союз затвердив 9 травня як День Європи на саміті в Мілані 1985 р. День Європи, разом з єдиною валютою (євро), прапором і гімном, є символом ЄС як політичної сили.

        Починаючи з 2003 року, Україна теж святкує День Європи (кожну третю суботу травня щорічно). Цього року День Європи припадає на 15 травня. І це є важливим кроком у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.

        Цей день – чудовий привід вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи.
У цьому огляді хочеться запропонувати читачеві й звернути увагу на найпопулярніші книги для підлітків у європейському контексті. Ці підліткові книжки читають у всьому світі як діти, так і дорослі.



       Французький письменник Ніколя Матьє "Діти їхні".

В цьому романі розповідається про невеличке провінційне містечко на сході Франції, в краю шахтарів і металургів. Це місто спрацьованих батьків та їхніх дітей, які намагаються урвати собі місце в новому житті. Кожна сторінка — гімн вічним літнім канікулам. Спека, мотоцикли, гаряче шосе, і ти такий молодий і безсмертний. Чотирнадцятилітній Антоні, як ніхто інший, гостро проживає свою причетність до цього місця — як і потребу вирвати коріння та поїхати з рідного міста. За цей роман — другий у своєму доробку — Ніколя Матьє отримав Гонкурівську премію 2018 року.




       "Пес на ім'я Мані, або Абетка грошей" Бодо Шефера – незамінна книга у кожній сімейній бібліотеці. Вона цінна тим, що разом з нею ваша дитина навчиться фінансової грамотності, а це означає, що вона не стане вимагати придбати у магазині якусь непотрібну річ, вмітиме розпоряджатися кишеньковими грошима та знатиме ціну грошам. Книгу "Пес на ім'я Мані" обов’язково потрібно прочитати усією сім’єю, оскільки вона нагадає дорослим цінність грошей та допоможе виховати раціональний підхід до грошей і в дорослих, і в дітей.


       


Саша Камінська "Не кажи нікому" — це історія-щоденник 14-річної Аріни, сповнена абсолютно реальних подій, почуттів, першого кохання, травм і вчинків, за які потрібно нести відповідальність. Вона не використовує повчання та нотації — на її думку, підлітки здатні самостійно зробити висновки з того, що стається, а також впізнати себе, пізнати інших і зрозуміти, що підходить саме їм як особистостям.
.

    







   


Елена Ферранте "Моя неймовірна подруга" - темпераментна й відверта розповідь про жіночу дружбу тривалістю в ціле життя, яка підкорила весь світ. Ніжну Елену і запальну Лілу сусіди звикли бачити завжди разом. Навчатися, щоб стати багатими - такою була їхня дитяча мрія. Але життя повело дівчат до неї різними шляхами. Розумниця Елена наполегливо здобуває освіту, а обдарована Ліла працює в сімейній взуттєвій майстерні, готуючись до весілля. Постійно змагаючись і зростаючи в цьому суперництві, подруги залишать однолітків далеко позаду. Проте в Італії 1950-х років вирватися зі світу невігластва, насилля і батьківського диктату непросто. Це наче гра, у якій Елена і Ліла зробили різні ставки. Яка з них переможе?

Україна має всі передумови, щоб стати в один ряд із європейськими державами, бо ми не є сусідами Європи, ми є її центром. Європа змінює своє обличчя, а наша Україна знаходиться в епіцентрі цих змін, доводячи своє прагнення називатися Європейською державою. Тому кожен із нас може з гордістю сказати: «Я – європеєць! Я – українець» Будьте ж патріотами своєї Вітчизни. Любіть і шануйте свою Україну! Не забуваймо, що ми – українці. Бережімо рідну землю, національну гідність, дбаймо про її розквіт і збагачення.

Немає коментарів:

Дописати коментар