пʼятницю, 7 травня 2021 р.

"Скрізь де потрібна допомога" (до Міжнародного Дня Червоного хреста)

 


За кілька днів світ відзначатиме День Міжнародного Червоного хреста. Ця організація, її волонтери приходять на допомогу скрізь де вона конче необхідна. Бібліотека-філіал №12 пропонує вам дізнатися про історію цього свята.

Історія створення Червоного Хреста пов’язана з ім’ям громадянина Швейцарії Анрі Дюнана, який народився 8 травня 1828 року.



25 червня 1859 року поблизу містечка Сольферино, що в Північній Італії, відбулася кровопролитна австро-італійська битва, внаслідок якої було вбито шість тисяч і поранено 42 тисячі солдатів, залишених напризволяще. Анрі Дюнан був неймовірно вражений жахливим видовищем та разом із деякими добровольцями прийшов на допомогу лікарям, які змагалися за життя поранених.

1864 року представники дванадцяти європейських урядів уклали Женевську конвенцію про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях. Тобто, Женевська конвенція вперше в історії людства оголосила обов’язкове надання медичної допомоги усім пораненим і хворим воїнам, незалежно від обставин військового часу. Міжнародне визнання одержав знак червоного хреста як символ недоторканості на війні усіх без винятку людей – друзів чи ворогів.


1901 року Анрі Дюнану була вперше у світі вручена Нобелівська премія миру: "За вклад в мирну співпрацю народів".

Відтоді понад 150 років у світі існує рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Ця організація стала надійною опорою для знедолених, сиріт, інвалідів, хворих, немічних, такою собі соломинкою порятунку, останньою інстанцією милосердя. Вперше День Червоного Хреста був відзначений у 1948 році.

Нині співробітники та волонтери Міжнародного Червоного Хреста працюють більш ніж у 180 країнах світу.

Історія Українського Червоного Хреста бере свій початок у XVIII столітті, від козацьких часів. Благодійні медичні заклади тоді називалися Запорізьким Спасом і працювали під Каневом, що недалеко від Києва. У них лікувалися поранені козаки.

 У 1914 році, під час Першої світової війни, в Україні було створено понад 100 шпиталів Червоного Хреста. У 1991 році Україна здобула незалежність. І разом з незалежністю у нашій державі був створений Український Червоний Хрест.

Всесвітній день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, 8 травня – це чудова можливість відзначити діяльність і досягнення мільйонів волонтерів і співробітників у всьому світі. Вони кожного дня доводять свою відданість гуманності – роблячи все можливе, щоб жодна людина, якій потрібна допомога, не залишилася осторонь.



Немає коментарів:

Дописати коментар