вівторок, 4 травня 2021 р.

"Монети, банкноти: ми гроші, усім ми хороші" (цікаві факти про гроші)

 


Без них неможливе життя в сучасному світі. Всі їх люблять, навіть ті, хто стверджує зворотна. Багато що в нашому житті стало можливе тільки завдяки їм, грошам.

Бібліотека-філіал №12 зібрала для вас надзвичайні, дивні й просто цікаві факти про гроші.

1.    Найтвердіша валюта, в прямому розумінні, це кам’яні гроші поширені на острові Яп в Мікронезії. Монета – в діаметрі чотири метри. До речі, кам’яні гроші й досі в обігу.



2.    В південній частині Тихого океану є острів Санта-Круз. Там «ходять» гроші у вигляді пояса з пташиного пір’я. Пояс завдовжки 10 метрів, й виготовлений з червоного пір’я пташки-медоноски.











3.    Найважча монета – шведський далер 18 століття. Його вага – 19 кілограмів 710 грамів! Це найважча монета у світі.








4.    Найдорожча монета у світі – це срібний долар 1794 року карбування, де зображена Свобода з розпущеним волоссям. На аукціоні у 2013 році така монета була продана за суму в 10 мільйонів доларів США. Це рекорд з продажу монет.



5. Першого квітня 1785 року Сенат США утвердив слово «долар», як назву грошової одиниці країни.

6. «Найкрасивішою» монетою вважають монету Мексики. Вона срібна. На аверсі (лицьова сторона) – герб Мексики, на реверсі (зворотна сторона) – календар ацтеків.








7. Є гроші, які можна «пити». Це валюта строї Монголії., за них слугував «цегляний» чай. Висушені та спресовані чайні листки та цілющі трави. Одна цеглина-монета була вагою десь 1,5 кілограми.











8. Горде ім’я «долар» носить валюта 27 держав світу.

9. Британський фунт – найстаріша чинна грошова одиниця у світі. Ним користуються вже 1200 років поспіль.

Гроші є скрізь, вони світовий платіжний інструмент. Гроші це ще й культурні традиції багатьох народів. Якими будуть вони в майбутньому? Що це буде, звичайні монети та банкноти чи цифрова криптовалюта: біткоїни або лайткоїни. Хто знає. А ви читайте, дивуйте своїми знаннями друзів.

Немає коментарів:

Дописати коментар