середу, 19 травня 2021 р.

Українські вишиванки-райдужні світанки

 



Вишиванка – символ України,

Кожної великої родини,

Нашої історії та мови

Залюбки вдягаємо її знову.

 

             


Вишиванка є символом краси, здоров'я і щасливої долі. Її вважають оберегом української нації. Вишита сорочка символізує сімейні цінності – пам'ять роду, вірність і любов. Адже саме наша  українська вишиванка має надзвичайно давнє походження. Численні дослідження свідчать, що вишите вбрання створювали ще до VI ст.. Проте, зразки української вишивки з тих часів, на жаль, не збереглися. Вишивати національний одяг бралися тільки жінки, адже саме вони дарували виробу потужну позитивну енергетику, а вишиванка символізувала добро, вірність та любов. Це ремесло матері передавали своїм донькам, бабусі, онукам. Наприклад, вишиванки чорного кольору у давнину одягали виключно чоловіки. Сині вишиті сорочки було прийнято одягати жінкам, що вже не планували народжувати, або ж маленьким дівчаткам.

 


Для вишивки використовуються такі інструменти  та пристосування :   п’яльці;  наперсток; різець, призначений для переведення малюнка на кальку; голки;  шпильки;  кілочок; сантиметрова стрічка;  виколка;  нитки;  ножиці. Існує чимало технік вишивання так наприклад: вишивка хрестиком,  верхоплутом, тамбурним швом (ланцюжком),плетінкою (козлик), вишивання мережкою, двосторонньою художньою гладдю та чимало інших.Найчастіше  вишивальниці застосовують техніку хрестиком і виконують нею елементи рослинного та геометричного характеру.


У кожному регіоні України техніка вишивання, орнамент, традиційні кольори, якими вишивають сорочку є різними. Найбільша кількість людей у вишиванках, яка зібралась в одному місці, була зареєстрована у 2011 році у місті Рівне. У День Незалежності на центральний майдан міста прийшло 6570 людей у вишиванках. Цю цифру зафіксовано у Книзі рекордів України.

Першим, хто поєднав українську вишиванку із буденним одягом став Іван Франко. Саме він стильно скомбінував вишиту сорочку із піджаком. В такому вигляді його можна побачити на 20-гривневій купюрі.

Сьогодні найбільш розповсюджені вишиванки білого кольору. Орнаменти з вишивки з кожним днем стають все більш популярними та різноманітними. Сьогодні їх втілюють не лише на сорочках, але й на будь-якому сучасному вбранні, на автомобілях та навіть "викарбовують" у вигляді татуювання.

Щороку в Україні у третій четвер травня відзначають День вишиванки.

Це свято, покликане сприяти єдності й процвітанню українського народу. Цей день  покликаний  зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Саме день вишиванки –єднає українців.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар