вівторок, 11 травня 2021 р.

Солов’їний день


 Прилинь додому в солов’їний день,

Хай зрозуміє тут твоя дитина:

До дідових і бабиних пісень

Подібна дуже мова солов’їна.

 

Зараз чудовий весняний місяць травень. А чи чули ви, як співають в цю пору в Україні соловї? З давніх давен людина захоплювалася співом цієї чудової маленької  пташки. І тому наша бібліотека  філія №12  вирішила познайомити вас  з  цим  голосистим  артистом та його Днем.


У народі 15 травня називають солов’їним днем, адже, вважають,  що саме з цього дня починають лунати солов’їні пісні. Орієнтуючись на спів солов’я, наші предки передбачали погоду. Наприклад: “Якщо солов’ї співають усю ніч, то на погожу днину; добра погода протримається кілька днів”. Навіть з’явилося образне словосполучення – “всенічна солов’їна”.О цій порі вдалою вважалася сівба ярих культур. Співом солов’їв з давніх часів захоплювалися  всі народи світу. Солов’їні пісні звучали вже 12 мільйонів років тому. Такий приблизний вік знайдених в Угорщині копалин останків прародителя сучасного солов’я. Існує кілька видів солов’їв,  вони розрізняються за зовнішніми даними і співочим здібностям: звичайний або соловей східний, північний або південний соловей, соловей-червоношийка, червоногрудий соловей, синій соловей, білобровий соловей.

Цікаві факти про соловя.


Соловей- маленька вологолюбива  пташка. Її розміри трішки більше розмірів горобця. Колір птиці непримітний. Солов’ї досить швидкі птиці. У середньому, їхня швидкість може досягати до 50 км/год. Батьки – солов’ї  ще в гніздах навчають своїх пташенят  прекрасного співу. Але ще більш дивним є той факт, що молодняки все життя намагаються наслідувати старшому поколінню, вважаючи їх більш досвідченими  майстрами. Самки цих птахів вибирають  собі партнера  для спарювання за якістю його пісні. Тому солов’ї,  старші за віком, мають більше шансів, так як репертуар у них багатший.  Птахи зустрічаються по всій території Європи і в Західній Азії- до Єнісею. Звичайний соловей мешкає в Україні усюди, крім Карпат. Всі солов’ї – перелітні птахи. Починають співати вони не відразу після прильоту на батьківщину, а лише через тиждень (6-8 днів), і тільки після того, як лісовий світ покривається листям. Спів солов’я настільки переливається, що завдяки цьому   він просто  зачаровує. Більшу частину року солов’ї проводять в Африці, куди відлітають восени. У  19 столітті вважалося дуже прибутковою справою ловля солов’я. Коли ряди птахів стали рідшати, довелося прийняти указ про заборону лову солов’їв. В давнину на Сході спів солов’я особливо цінувався. Солов’ї жили в клітках у палацах і замках  імператорів і вельмож. Вважалося, що соловей своїми трелями закликає удачу та добробут своїм господарям. Гучність співу солов’я -50дБ.  Ці птахи активно співають з 9 вечора до 4 ранку,  і  замовкаючи ненадовго лише опівдні..  У їхньому  співі 180–260 змін тонів пісні.


Чимало письменників у своїх творах описували вплив цієї маленької птахи  на людей та  обставини. Пропонуємо до вашої уваги такі твори: «Соловей» Ганс Крістіан Андерсен, «Пісня солов’я» азербайджанська казка, «Як соловейко чоловіка розуму навчив» українська народна казка, «Казка про Іллю Муромця і Солов'я-розбійника» та інші.


Якщо ви давно чули, чи взагалі ніколи не насолоджувалися співом соловейка - наша чудова українська природа подарує вам такі незабутні хвилини солов’їних трелів в кожному саду чи ліску.

Немає коментарів:

Дописати коментар