четвер, 6 травня 2021 р.

«Довіку матінку шануйте, свій найсвятіший оберіг»

 Ще в колисці немовля                                                      


Слово «мама» вимовля

Найдорожче в світі слово

Так звучить у рідній мові.

Мати, матінка, матуся,

Мама, мамочка, мамуся!!

Називаю я тебе

Рідна ненечко моя!!

                       В.Гринько

 


 Сьогодні напередодні чудового найдушевнішого свята «День матері» наша бібліотека філіал №12 вирішила передати вам всю  красу материнства. Офіційно в Україні святкують День матері з 1999 року 10 травня. Адже мама  - це та стіна, той фундамент, підтримка, які дають змогу встояти, втриматись. Ніхто так не порадіє і не поплаче з нами, як мама. Вона – сонце й небо. Адже саме мати дає життя і веде по життю. Там, де матуся, здається, стає тепліше, піднімаються трави, розцвітають квіти, радісно щебечуть пташки.

 


Краса материнства в усі століття оспівувалася кращими художниками, письменниками і поетами. Серед них такі відомі письменники:

Стельмах М. «Велика рідня», Дімаров А. «І будуть люди», Самчук У. «Марія», Тютюнник Г. «Вир», Симоненка В. «Лебеді материнства», Талан С. «Матусин оберіг».

 Не оминули тематику материнства і художники . Адольф Вильям Бугро

«Материнське щастя», «Мати з  дитиною», А. Дейнека. Леон Перро. «Мати з дочкою», Пабло Пікассо. « Мати і дитя», Піно Даені (Pino Daeni) «Жінки-матері з дитиною».

 


Цікаві цифри та факти до свята Матерів.

-  Згідно Указу Президент України Володимира Зеленського від 15 грудня 2020 року «Про присвоєння почесного звання «Мати-героїня». Понад 900 українських жінок отримали звання «Мати-героїня»

- Найстаріша мати — Райя Деві Лохан з Індії. Їй випало щастя стати матір’ю в 70 років.

- Найбільш багатодітна мама — російська селянка. Вона народила 69 дітей за 27 років.

- Найважчу дитину народила італійка Кармеліна Фіделеві в 1955 році. Її маля при народженні важило понад 10 кілограмів.


- Марафонська дистанція. Громадська організація «Мама» підрахувала, що матері, що перебувають у відпустці по догляду за дитиною, у дійсності долають зовсім не відпускні відстані, пробігаючи в день близько 40 км і роблячи при цьому близько 200 справ.

-  Щосекунди у світі народжується три людини, і вони теж незабаром зможуть вимовити слово «Мама». З перших днів життя дитини, мати живе її диханням, її сльозами і усмішками.

- У різних країнах існують різні звичаї святкування Дня матері, із цим днем мам поздоровляють по-різному. У Японії символом вшанування матері є гвоздика, прикріплена до одягу. Якщо мати в доброму здоров’ї, приколюють червону квітку, а якщо мама вже вмерла, то використовують білу. У Канаді мамі в цей день подають сніданок у ліжко, а в Німеччині - роблять листівки своїми руками. Англійські матері одержують у подарунок від своїх дітей торт. В Австрії у другу неділю травня в усіх ресторанах з'являється особливе меню для мам.


Берегинею кожного роду, кожної сім’ї є мудра Жінка – матір. Для кожного з нас саме її образ є найріднішим, найближчим, найдобрішим, найдорожчим ! Мами люблять нас просто за те, що ми  є.  Вони  нічого не просять натомість. А наша любов до Матері – безмежна та вічна ! Умійте цінувати любов  Матері. Будьте дбайливі до мами. Не ображайте її випадковою грубістю, різким словом, неслухняністю. Адже лише мама думає про нас завжди і скрізь. Тільки мама завжди приймає нас такими, які ми є. Серце її завжди з своєю дитиною. 

Допоки є батьки -  допоки ми діти!!

Не забудьте привітати своїх мам цього року!!!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар