четвер, 27 травня 2021 р.

Екологічна година «Блакитна чарівниця»

  


    Я – крапелька водиці –

Живий дарунок неба.

     Про мене ви подбайте і

Пийте скільки треба!

Джерела, річки, озера є сховищами прісної води. Їх людина використовує для своїх потреб. Бібліотека – філіал №12 пропонує екологічну годину «Блакитна чарівниця». 

Як ви думаєте  чи вся вода сьогодні придатна для використання? Чи запаси прісної води на землі не бездонні? Зараз ми побачимо, скільки води з того 1 %, про який говорили вчені, залишається придатною для потреб людини. Уявіть, що це озеро і є тими запасами прісної води, які нам доступні.

 


Та нажаль на берегах водоймищ виросли промислові заводи, які забруднюють воду відходами.
Дощами з полів змиваються отруйні хімікати та добрива, які використовуються в сільському господарстві.                                             

Автомийки, бензозаправні  станції, безліч яких зявилося навкруги, постійно наповнюють грунтові води високотоксичними нафтопродуктами.                

Часті аварії танкерів призводять до того, що мільйони літрів сирої нафти потрапляють в моря, океани, гублячи все живе на багато квадратних миль навкруги.

І з кожним днем води, придатної для пиття,  стає все менше та менше…  Але людина не цінує те, що в неї є. Вона думає, що в природі все буде вічно і має безкінечний запас міцності. Людині подобалося підкоряти природу, а не піклуватися про неї. А особливо коли мова йшла про воду – її так багато було на планеті…

Але є країни, де прісна вода є дефіцитом – це Малі, Чад, Намібія, Австралія… Подекуди на сімю протягом доби припадає 5 л води.


Водна криза з далеких країв, які першими зіткнулися з її грізними проявами, на початку XXI століття прийшла і в Україну. Сьогодні Україна зарахована до держав з обмеженими водними запасами. За запасами прісної води на одного жителя Україна посідає одне з найостанніших місць у Європі й передостаннє місце серед країн СНД. У деяких регіонах України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області) питної води також не вистачає, її постачають обмежено.                                

А ось декілька цікавих фактів про воду:

v Ми ніколи не будемо мати більше води, ніж маємо зараз.

v Людина може обходитися 30 діб без їжі і менше тижня без води.

v За  даними ЮНЕСКО, найчистіша вода знаходиться у Фінляндії.

v Незважаючи на те, що ПАР це африканська країна – вода в кранах країни вважається третьою у світі за чистотою і придатна відразу в їжу.

v Не можна кипятити воду більше одного разу, при повторному кипятінні виділяється діоксин, отруйна речовина, що викликає рак.

v У дощовій воді міститься вітамін В12.

Кожна людина повинна знати, що вода – це основа життя.  Тож давайте любити і шанувати воду. Особливо у нас в Україні!!!    

Немає коментарів:

Дописати коментар