середу, 15 квітня 2020 р.

Музей "Писанка"

Архітектурна споруда у формі найбільшого у світі писанкового яйця висотою 14 м та діаметром у 10 м стала візитівкою Коломиї.
Це єдиний у світі музей писанкового розпису, що приваблює відвідувачів з усіх країн…

 Ця культурна установа збудована у вересні 2000 р. спеціально для збереження і експонування творів писанкового розпису – писанок. Писанка – це зазвичай куряче або гусяче яйце, розписане за специфічною технологією воском і зафарбоване природними чи аніліновими фарбниками. Традиція такого розпису в гуцульському регіоні сягає глибин багатовікової історії й становить унікальне надбання творів мініатюрного живопису, де збережено орнаментику .
  Зараз музей володіє колекцією, що налічує понад 6000 писанок, представлених з переважної більшості областей України (Тернопільської, Львівської, Вінницької, Черкаської, Кіровоградської, Одеської), а також з Пакистану, Шрі-Ланки, Білорусі, Польщі, Чехії, Швеції, США, Канади, Франції та Індії. Деякі експонати були виготовлені ще на межі ХІХ–ХХ ст.
    У музеї існує традиція – перші особи держави під час відвідин музею отримують біле куряче яйце, розтоплений бджолиний віск і писачок, яким залишають свій автограф на поверхні яйця, а далі спеціалісти його розписують як писанку.
    

Немає коментарів:

Дописати коментар