пʼятницю, 24 квітня 2020 р.

«Живий плач ,мертвої зони»(День Чорнобильської трагедії)

Чорнобильськая атомна електростанція, 
Україна, 2005р. (Герд Людвиг/INSTITUTE)

    Чорнобиль – це слово знає весь світ. Чорнобиль – це мука і трагедія, подвиг і безсмертя, це пам’ять, і це – наш нестерпний біль.  В історії українського народу чимало скорботних дат, спогади про які пронизують серце гострим болем. Одна з них – 26 квітня 1986 року, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. Минув час , але Чорнобиль і досі є незагоєною раною. Після вибуху на реакторі четвертого енергоблоку опромінення зазнали щонайменше 8 млн людей, передусім - це ліквідатори катастрофи, яких налічувалося майже 600 тисяч.

Занедбана  школа Прип'ять. Україна, 2005р. 
Фото: Gerd Ludwig/INSTITUTE
Ця трагедія зруйнувала  забрала життя багатьох людей, завдала шкоди здоров’ю мільйонам українців. Її наслідки ще відчуватимуть на собі майбутні покоління. Вона вважається найжахливішою катастрофою в історії людства. Ім’я їй — Чорнобиль. Чорнобильське лихо, біль, сум неможливо забути і викреслити із нашої пам’яті. Нехай у цей день, День національної скорботи, тяжкі дзвони Чорнобиля відгукнуться в душах кожного з нас співчуттям і милосердям.
Прип'ять, Україна, 2005 р. 
(Герд Людвіг/INSTITUTE)
Пам’ять… Саме вона є рушієм еволюційного поступу в майбутнє й оберегом найвищих загальнолюдських цінностей. І якщо народ пам’ятатиме свою історію, він вартий того, щоб із надією дивитися у майбутнє.
Ми низько схиляємо голови перед ліквідаторами і вшановуємо їх. Велика Вам подяка і низький уклін! Нехай будуть вдячні та уважні люди до Вас, щодня, щохвилини, завжди…

Немає коментарів:

Дописати коментар