вівторок, 21 квітня 2020 р.

В гостях у енциклопедії

Саме час відправитися у круїз країною Знань   разом з  енциклопедіями та бібліотекарями .
Первісно слово «енциклопедія» означало сукупність знань, які слід було засвоїти у середньовічній педагогіці. Слово набуло сучасного значення після того, як у XVI ст. з'явились книжки, у яких були зібрані відомі на той час знання з різних галузей науки. Їх і назвали енциклопедіями.
      Існують такі види енциклопедій:
  За розміром- умовно поділяють на великі (понад 12 томів), малі (7—12 томів), короткі (4—6 томів) та 1—3-томні
  За способом організації- алфавітні або системні
   За призначенням- поділяються на універсальні (наприклад«Британіка»«Вікіпедія»), галузеві Енциклопедія кібернетики»регіональні («Енциклопедія  (різних міст)»), проблемні, персональні.
     Чималий фонд енциклопедій  має і наша бібліотека.



У  цих книжках   міститься інформація про світ природи і його мешканців, про проблеми екології та збереження довкілля, про чудеса світу й найважливіші історичні події, про космос і будову Землі. Важливі й цікаві факти , а в кінці книжок поміщено словники з тлумаченням незрозумілих слів, нових термінів і алфавітні покажчики.






У «Великій енциклопедії для Чомучок» зібрано багато цікавої та корисної інформації. 
Юні читачі дізнаються про Всесвіт, виникнення морів і континентів, що таке торнадо, чому дме вітер і гримить грім, про сухопутних тварин і мешканців морів та океанів




У лісових заростях і на полі, у лігві та в затишному гніздечку з трави, біля сільського ставка і на фермі з'являються на світ дитинчата звірів, птахів, комах...
Ось маленькі лисенятка вовтузяться біля нори, вправляючись у силі й  спритності.
Білченята стрибають по гілках, гасаючи одне за одним, немов бавляться у квача. А в селі мама-качка гордо веде за собою виводок кумедних пухнастих каченят до найближчого ставка.
Оленята, їжаченята, мишенята, вуженята, козенята, дикі кошенята і багато інших маленьких мешканців нашої планети розповідають багато цікавого про себе, про своїх батьків, друзів і ворогів.
    Наші читачі і  дорослі і маленькі полюбляють поповнювати свої знання за допомогою цих цікавих книг. Після карантину чекаємо  на ВАС.


Немає коментарів:

Дописати коментар