понеділок, 22 березня 2021 р.

Екологічний калейдоскоп "Земле, ми твої діти" (до Всесвітнього Дня Землі)

 


У всьому світі з ініціативи ООН відзначається День Землі (Earth Day). Цей день у календарі свят приурочено до Дня весняного рівнодення. Цього дня, 20 березня, 1971 року ООН офіційно й затвердила це свято. Як раз й міняються біоритми нашої планети, настає пробудження природи та її оновлення. Бібліотека №12 запрошує усіх небайдужих до проблем Землі приєднатися до цього свята.

День Землі – це особливий час який визначено, щоб звернути увагу усіх нас, жителів планети Земля, до розуміння – Земля наш спільний дім. Ми зобов'язані оберігати його, бо ми земна спільнота й залежимо один від одного.



Засновником Дня Землі вважається громадянин США, громадський діяч – Джон Мортон. Ще у далекому 1840 році з метою збереження зеленого довкілля, він запропонував висаджувати дерева й кущі, щоб зберегти довкілля. Єдиного, прекрасного, даного нам долею. Жителі штату Небраска, де жив Мортон, підтримали його ініціативу й висадили один мільйон дерев.



А десь у 1970-х роках свято розширилося по всьому світу. Ідея збереження й охорони навколишнього середовища об'єднала всіх небайдужих – й з'явився День Землі. З 1971 року це офіційне свято у всьому світі.

Зараз День Землі – світовий рух на захист планети як спільного Дому людства. Кожен житель Землі може долучитися до прекрасної, доброї справи. Зробіть свій, хоч маленький внесок: приберіть двір, посадіть дерево чи кущ. До речі, є гарна традиція – щороку в цей день в більшості країні Європи й США рівно одну хвилину б'є Дзвін Миру. Він уособлює мирне життя. Ну хоч одну хвилину, поки б'є Дзвін Миру, люди подумали б про те, як зберегти планету й життя на ній. Ми ж частина Землі, її неслухняні діти.

Є у Дня Землі й свій оригінальний прапор – це фото нашої планеті зроблене з космічного корабля США "Аполон -17" під час польоту на Місяць.

Це знак, що тільки спільними зусиллями можна вирішувати глобальні, екологічні й людські проблеми. Це свято підтримують небайдужі люди Землі, й наша бібліотека запрошує всіх приєднатися до відзначення цього Дня.


Життя на Землі прекрасне. А Земля беззахисна, їй так потрібна наша любов та турбота. Іншого дому у нас з вами немає! Все можна побудувати на основі того, що маємо. Щоб змінити щось на Землі потрібно всього 10 років. Й тоді вона стане садом. Вибір за нами!

Немає коментарів:

Дописати коментар