понеділок, 22 березня 2021 р.

Екомандрівка « Ліси-краща окраса землі»(Міжнародний день лісів)

 


Ліс – це душа всієї планети, живий скарб нашої землі. 21 березня відзначають Всесвітній день лісів. Святкування Дня лісу було засноване в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства. З тих пір щороку відзначається Міжнародний день лісу (International Day of Forests). Ліси становлять 30% поверхні нашої планети і являють собою неймовірно різні типи екосистеми Землі.


Тому бібліотека філія №12 пропонує цікаву  пізнавальну  екомандрівку, яка  збагатить ваші знання про «легені нашої Землі».  Ліси бувають не тільки вічнозелені, але і арктичні, хвойні, тропічні, листяні, субтропічні, підводні і ті, що ростуть в суворій гірській місцевості . Ліси за призначенням і розміщенням виконують переважно екологічні (водоохоронні, захисні, санітарно ­гігієнічні, оздоровчі та інші) функції. Ліси створюють умови для існування багатьох видів рослин і тварин, захищають та підтримують різноманіття, як окремих груп організмів, так і екосистем. Ліс є джерелом кисню, а отже і життя на землі. Він має значний вплив на клімат. Завдяки лісу формується тепловий режим прилеглої території. Ліс позитивно впливає на силу вітру, на стан і якість повітря. Зелені насадження очищають повітря від шкідливих речовин, пилу, газів, а також повертають у атмосферу вилучений кисень, підтримуючи постійний хімічний склад повітря.


Науковими дослідженнями доведено, що під наметом лісу забрудненість повітря у сотні разів менша, ніж у місті (до 500 разів). Один гектар лісу у віку стиглості (80 і більше років) за рік може поглинути близько 1 тонни шкідливих газів, очистити 18 млн. куб. м повітря. Один гектар хвойного лісу відфільтровує 30-35 тонн пилу в рік, листяного лісу – 50-70 тонн.

Головними причинами знищення лісів є:

-розширення сільськогосподарських угідь,

-вирубка лісів з метою використання деревини.

У більшості країн, що розвиваються, вирубка проводиться в зв'язку з використанням деревини як палива, а також випалюються ліси для одержання орних земель.

Шляхи рішення проблем:

комплексна переробка лісової сировини;

не вирубувати лісу в обсязі, що перевищує їхній приріст;

лісовідновлювальні роботи(висадження нових дерев);

контроль за якістю вод, повітря;

заміна деревини іншими конструкційними матеріалами і джерелами палива.

Різноманітність лісів та чисте повітря і краса природи  надихає  та приваблює мандрівників .


 Якщо вас зацікавила ця тематика - до Вашої уваги цікава добірка незвичних  лісів  в світі: Бамбуковий ліс Сагано (Японія), Алея баобабів (Мадагаскар), Заповідник М'юїр Вудс мамлекеттик (Сполучені Штати), Водойма Чаплі (Сполучені Штати), Ліс «Кров дракона» (Ємен), Національний парк Банф (Канада), Ліс водоростей (Сполучені Штати), Тунель мангрових дерев (Гондурас).

Більш розкрито Ви можете ознайомитися про ліси в друкованих виданнях в нашій бібліотеці.Бережіть і примножуйте наші природні багатства-це наше життя!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар