понеділок, 15 березня 2021 р.

Еко-година «Великі, могутні, живі»(Міжнародний День дій на захист річок, води та життя)

 

   Якщо ви любите природу, то очевидно, не раз блукали берегом річки чи озера чи ставка. Гарно дихається біля води! Якщо ви людина спостережлива, то не могли не помітити головного – того, що річка, озеро, як живі істоти перебувають у постійному русі, живуть. Тільки життя їхнє своєрудне й самобутнє. У кожної річки свій характер, притаманний тільки їй. «Річки – посланці неба»,  –  писав у своїх творіннях давньогрецький поет Гомер. А що ж ми зробили з цією красою? Що ми залишимо майбутнім поколінням? Коли ж нарешті людина зрозуміє – вода це життя. Бібліотека №12 пропонує вашій увазі Еко-годину, присвячену цій великій та болісній проблемі людства.

          Спочатку цей день називався – Днем боротьби проти гребель, за річки, воду і життя, адже греблі і дамби  одна з найсерйозніших загроз річкової екології.

Всесвітній день дій проти гребель започаткований у 1997 р. за ініціативи громадської організації «Міжнародна мережа річок» (США). Цей день запропонували відзначати, щоб  об’єднання зусиль людей всього світу в боротьбі проти гребель, а також, щоб проінформувати людство щодо впливу гребель на річкові екосистеми.

У березні 1997 року в Бразилії, в місті Курітіба, відбулася Перша міжнародна конференція проти будівництва великих гребель, яка встановила щорік 14 березня відзначати день боротьби з греблями на захист річок, води і життя.

Конференція запропонувала всі дії проводити під гаслом: “Хай вода несе життя, а не смерть!” і закликала уряди, міжнародні агентства та інвесторів встановити мораторій на будівництво великих гребель, поки не буде розроблено міжнародну незалежну експертизу проектів їх зведення, та передбачено компенсований збиток людям і природі.


У сучасному світі для забезпечення зростаючих потреб у воді і енергії в світі працює 45 тисяч великих (заввишки більше 15 метрів) гребель. Найбільша кількість великих дамб знаходиться в Китаї: 22 тисячі (45% від загального числа в світі), на другому місці США – 6575. На третьому Індія та Японія.

У 80-і роки на в західних розвинених країнах виник рух проти існуючої практики будівництва гребель. Цей рух підтримали сотні екологічних та правозахисних організацій на всіх континентах. З його ініціативи оголошений День дій проти гребель, який вперше офіційно святкувався у 1998 році.

В Україні греблі на Дніпрі, споруджені у 20-му столітті, також встигли нанести колосальних збитків природі та людям: затоплено тисячі квадратних кілометрів земель, зникли під водою сотні сіл, а їхні жителі були переселені до інших місць.

Сподіваємося, ви,  як  і ми, бібілотекарі філіалу №12 любите чисту річкову воду і тому, давайте разом робити все, для того, щоб вберегти ріки від екологічної катастрофи.



Немає коментарів:

Дописати коментар