понеділок, 1 березня 2021 р.

Літературна година «Вітамінний сад» (Всесвітній день імунітету. Початок весни.)


 Весна  - красива пора року. Проте саме  в цей  період приходять застуда та похмурий настрій. Як прекрасно почуватися та чудово виглядати весною?  Тому бібліотека філія № 12 вирішила допомогти Вам розповіддю про вітаміни виглядати чудово в цю прекрасну пору пробудження .

Що ви знаєте про вітаміни? Чи знаєте, як вони засвоюються і виводяться організмом? І взагалі, яку роль відіграють і житті людини?

A, C, E, D, B, K – це не випадкове розміщення букв. Це вітаміни. І так само, як літери складають слова, вітаміни є будівельними блоками, що дозволяють нашому тілу працювати. Це органічні сполуки, які ми повинні споживати у невеликих кількостях, щоб продовжувати функціонувати організму. Вони є будівельниками, захисниками та підсобними робітниками нашого тіла, допомагаючи йому будувати м'язи та кістки, засвоювати фізичні речовини, отримувати та використовувати енергію, загоювати рани. У той час, як бактерії, гриби та рослини самі можуть виробляти вітаміни, наші тіла цього не можуть.


Тому ми повинні отримувати їх з інших джерел.

Почнемо з Вітаміну А.

Вітамін А-морква, буряк, гарбуз, вершкове масло та теляча печінка.Сприяє підвищенню стійкості організму до вірусних інфекцій, від яких ми найчастіше страждаємо у прохолодний період року.Він також відповідає за здоровий стан зубів, волосся та шкіри, забезпечує нормальну функцію слизових оболонок і печінки. Навіть незначний дефіцит вітаміну А погіршує зір.

Вітамін А – перший з відкритих вітамінів, саме тому його й було названо за першою літерою абетки. Джерела вітаміну А рослинного походження: зелені, жовті та помаранчеві овочі (морква, гарбуз, солодкий перець, шпинат, броколі, зелена цибуля, зелень петрушки), бобові (соя, горох), фрукти та ягоди (персики, абрикоси, яблука, виноград, кавун, диня, шипшина, обліпиха, черешня), трави (люцерна, листя огірочника (огіркової трави), корінь лопуха, кайєннський перець, фенхель, хміль, хвощ, ламінарія, лимонник, коров’як, кропива, овес, петрушка, м’ята перцева, подорожник, листя малини, конюшина, шавлія, толокнянка, листя фіалки, щавель).

Найкращі джерела вітаміну А тваринного походження: риб’ячий жир, печінка (особливо яловича), ікра, молоко, вершкове масло, маргарин, сметана, молочний сир, сир, яєчний жовток.

          Далі  група Вітамін В:

Вітамін В-1 -гречка, картопля, вівсянка, рис і горіхи. Бере участь в регуляції обміну речовин, функцій нервової системи. Недолік призводить до розвитку у запорів, безсоння, судом, втома.

Вітамін В-2-молоко, мигдаль.  Є фактором росту, впливає на зір. При нестачі відбувається затримка росту, захворювання очей, шкіри, слизових оболонок.

Вітамін В-3-яйця, риба, куряче м'ясо, арахіс, чорнослив, сир

Вітамін В-5-цільнозерновий хліб, риба та м’ясо

Вітамін В-6-печінка, пророщені зерна пшениці та висівки. впливає на розвиток мозку і нервових клітин, імунітет і відтворення еритроцитів. Його недостатність призводить до недокрів'я, уражень шкіри.

Вітамін В-9- буряк, квасоля, морква, салат і зелені овочі

Вітамін В-12-яйця і кисломолочні продукти. Необхідний для утворення білків, ділення клітин, утворення еритроцитів. Недолік може викликати розлад нервової системи

         Необхідним також є Вітамін С.

Вітамін С-цитрусові фрукти, капуста, яблука, ківі та шипшина. Допомагає перетворити залізо, яке погано засвоюється, у форму, яка легше засвоюється. є сильним антиоксидантом. Низький рівень цього вітаміну пов’язаний із порушенням здатності мислити та запам’ятовувати.

          Важливим є і Вітамін D.

 Вітамін D-сир, риб’ячий жир, гриби й масло. Бере участь в регуляції кальцію-фосфорного обміну. Від надходження в організм цього вітаміну залежить засвоюваність кальцію і відповідно міцність кісток. Крім цього, він бере участь в підтримці адекватної мінеральної щільності кісток, регуляції рівня артеріального тиску, росту волосся

           Допоможе у відновленні організму Вітамін Р

Вітамін P-яловича печінка, горіхи та молоко. Або - нікотинова кислота,  яка входить до складу ферментів, які розщеплюють білки, жири і вуглеводи. При нестачі цього вітаміну розвивається ураження нервової системи, шкіри, слизових, порушення функції кишечника.

 


Отже важливість деяких продуктів харчування для запобігання різних  захворювань була відома ще в давнину. А  зараз, враховуючи епідеміологічну ситуацію в світі,  вітаміни є ще важливішими для запобігання захворювань  та відновлення організму. Бажаємо Вам не хворіти,  вживати тільки корисну їжу і вести здоровий спосіб життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар