суботу, 27 лютого 2021 р.

Зологічний круїз «В гості до полярного ведмедя (до Міжнародного дня полярного ведмедя)


Щорічно 27 лютого в усьому світі відзначається Міжнародний день полярного ведмедя. До цієї дати традиційно готуються різні акції і просвітницькі заходи. Це чудовий привід для бібліотеки філії №12  розповісти вам  більше про білих ведмедів. Безсумнівно вони , є одними з найбільш дивовижних тварин нашої планети, адже цим величним тваринам вдається вижити в одному з найбільш екстремальних і холодних місць на Землі.. Зараз в світі налічується приблизно 20-25 тисяч особин білого ведмедя, але до 2050 р. через зникнення льодовиків в Арктиці їх кількість може зменшитися втроє. Цей вид тварин занесений до Червоної Книги.


Дані, отримані за останні роки, свідчать про те, що полярний ведмідь вступив на шлях еволюції приблизно півмільйона років тому. Його предком був древній бурий ведмідь. Але, на відміну від свого бурого родича, полярний ведмідь чудово адаптувався до життя на Крайній Півночі, серед льодів Північного Льодовитого океану. Важливо пам'ятати, що білих ведмедів можна зустріти тільки в Арктичних широтах, поблизу Північного полюса.

Нескладно здогадатися, що на білих ведмедів  також великий вплив має екологічна  картина світу ,особливо впливає танення полярних льодів. Фахівці називають зміну клімату основним фактором, який загрожує життю полярних ведмедів, багато в чому це пов’язано з розробкою нафтових родовищ, які призводять до забруднення навколишнього середовища. Але, мабуть, найгіршим є те, що у разі  зникнення постійного льодового покриву, білим ведмедям загрожує голод. Тільки серед криги вони можуть цілий рік успішно полювати на морських ссавців, перш за все тюленів. Вони чекають на здобич біля ополонок , або вистежують через маленькі ополонки - «продухи», куди тюлені спливають подихати повітрям. На узбережжях Льодовитого океану цим тваринам хронічно  бракує корму, що погано впливає на виживання ведмежат.

Існує чимало проблем які є причинами зникнення білого ведмедя:


1.   
Забруднення арктичного природного середовища

2.    Браконьєрство

3.    Танення льодовиків

4.    Білі ведмеді найбільше страждають від перегріву організму, особливо коли наздоганяють здобич, або, що сумно, коли тікають від людей із вогнепальною зброєю.

Цікавинки про БІЛИХ ВЕДМЕДІВ:

1.Чи знаєте ви, що полярним ведмедям  є найбільшим наземним хижакам .І йому  доволі комфортно при температурі -45 °С? Тепло зберігається завдяки двом шарам хутра і товстому шару підшкірного жиру.

2. Білого ведмедя ще називають північний ведмідь або полярний ведмідь, а північні народи звуть його нанук або ошкуй.

3. Білий ведмідь — не тільки найбільший сухопутний хижак північних широт, але розумний і спритний хижак, який зумів пристосуватися і вижити в такому суворому полярному кліматі.

4. Білий ведмідь — найбільший теплокровний хижак на планеті. Вага білого ведмедя може досягати 1 000 кг, а довжина 3,5 – 4 метрів.

5. Самий близький родич білого ведмедя — бурий ведмідь. Обидва види пішли від одного і того ж предка приблизно 600 тисяч років тому.

6. Біла ведмедиця, що приносить за один раз від 1 до 3 дитинчат, виношує їх протягом 8 місяців.Ведмежата з’являються на світло в барлозі в період між листопадом і груднем. А вже в кінці березня — початку квітня самка з дитинчатами вибирається з барлогу.

7. Білих ведмедів вважають великими чепурунами. Ці тварини витрачають щодня 15-20 хвилин на гігієнічні процедури, при цьому ретельно очищаються від залишків налиплого бруду і частинок їжі. Для них це дуже важливо, оскільки забруднене хутро ведмедів втрачає свої ізоляційні властивості.

8. На Алясці і Америці проживає близько 90% всіх білих ведмедів.

9. Якщо білий ведмідь не може зловити їжу протягом більш, ніж 7 — 10 днів, його метаболізм сповільнюється, і він починає спалювати свої жирові запаси, поки не знайде собі їжу.

10. Вони також дуже розумні і винахідливі. При полюванні на тюленів (їх найбільш поширений видобуток) білі ведмеді використовують широкий спектр спритних методів. Передбачається, що вони навіть закривають свої чорні носи лапами, щоб не бути поміченими на снігу.

11. Завдяки їх винятковій біологічній будові, білі ведмеді надзвичайно теплокровні тварини. Їх температура тіла ніколи не опускається нижче 31 градусів за Цельсієм. Вони іноді навіть уникають бігу та інших фізичних навантажень, щоб не перегріватися.

12. Білий ведмідь є відмінним плавцем і часто може плисти протягом декількох днів. Один ведмідь плив безперервно протягом 9 днів в холодному Беринговому морі, подолавши відстань у 687 кілометрів, щоб дістатися до льоду далеко від землі. Вони, як правило, пливуть зі швидкістю 10 кілометрів на годину. Білого ведмедя На лапах є перетинки, які допомагають їй плавати.

13. Незважаючи на свої значні габарити, білі ведмеді можуть на суші при бігу розвивати швидкість до 40 км/год. Але бігти з такою швидкістю він може недовго, так як може перегрітися.

14. Ведмеді володіють відмінним нюхом. Вловити запах тюленя, вибрався на лід, вони можуть на відстані 32 кілометрів.

15. Білі ведмеді не мерзнуть, допомагає їм у цьому товстий підшкірний шар жиру товщиною в 13 сантиметрів.

 

Цікаві факти про полярних ведмедів

Полярний ведмідь є одним з найбільших тварин на землі, і поступається лише слону.

Хоча полярний ведмідь білий, при ультрафіолетовій фотозйомці він здається темним.

Полярний ведмідь є близьким родичем бурого ведмедя.

Полярний ведмідь важить близько півтонни (450 кг).

Хоча полярні ведмеді виглядають білими, їхнє хутро є прозорим.

Полярні ведмеді мають шар жиру з товщиною 10 см, який їх добре ізолює від низької температури та холодної води. Їх щільна і жирна шерсть тримає їх сухим навіть після довгого перебування у воді.

Полярні ведмеді можуть розігнатися зі швидкістю 40 км/год.

Не всі мисливські спроби успішні і полярний ведмідь показує сердиту поведінку (ламає шматки льоду т.п), коли він втрачає свою здобич.

Як і всі інші ведмеді, вони всеїдні (їдять і рослини, і м’ясо). Протягом літнього сезону, ведмеді люблять поїсти ягоди.

На відміну від інших ведмедів, вони не впадають в сплячку. Вони активні протягом усього року.

Полярні ведмеді живуть 15-18 років в дикій природі і більше 30 років у неволі.

Отже ні для кого не секрет, скільки шкоди завдають люди природі своєю діяльністю, яка призводить до зникнення  саме цього виду тварин.Ви також можете покращити навколишнє середовище ,використовуючи економно природні ресурси.

Немає коментарів:

Дописати коментар