середу, 24 лютого 2021 р.

Екологічна мандрівка «Великий Білий Нанук»(Міжнародний день полярного ведмедя)

 


 Одного разу побачивши цього казкового велетня ,неможливо не захопитися ним! Звичайно в природі білого ведмедя рідко кому вдалося бачити вживу. Цю величну  білу «екзотичну гору» нам можна побачити тільки в зоопарку.

Північні народи поклонялися білому ведмедю, складали про нього казки і легенди.

Проте людина своїм невтомним втручанням у природу довела популяризацію білих велетнів до крайньої межі. За науковими данними в світі налічується приблизно 20-25 тисяч особин цієї тварини, а до 2050 через зникнення льодовиків в Арктиці їх кількість може зменшитися втроє.


Тому  щорічно 27 лютого в усьому світі відзначається Міжнародний день полярного ведмедя. Бібліотека філія №12 для дітей теж долучилася і провела Екологічну   мандрівку «Великий  Білий  Нанука».Ці красиві велетні занесені до Червоної Книги.


Читачі бібліотеки, учні ЗОШ №2 з цікавістю прослухали розповідь Ірини Маркіної про північного ведмедя, дізналися чимало цікавинок про його життя і поведінку.Це спілкування переросло в справжній батл-вікторину. Школярі порівнювали білого ведмедя з його «кузеном» бурим. Згадали чимало книг, кінофільмів та мультиків  де героєм був господар Арктики.


Не обійшли бібліотекарі і екологічні проблеми через які зникає кількість особин білих ведмедів. До таких можна віднести: Забруднення природного середовища, браконьєрство, танення льодовиків. Діти з задоволенням підказували нам ,як вони уже зараз бережуть воду, повітря, землю. Захід пройшов в дружній  і цікавій атмосфері.

         Цікавинки про БІЛИХ ВЕДМЕДІВ:

1.Чи знаєте ви, що полярним ведмедям  є найбільшим наземним хижакам .І йому  доволі комфортно при температурі -45 °С? Тепло зберігається завдяки двом шарам хутра і товстому шару підшкірного жиру.

2. Білого ведмедя ще називають північний ведмідь або полярний ведмідь, а північні народи звуть його нанук або ошкуй.

3. Білий ведмідь — не тільки найбільший сухопутний хижак північних широт, але розумний і спритний хижак, який зумів пристосуватися і вижити в такому суворому полярному кліматі.

4. Білий ведмідь — найбільший теплокровний хижак на планеті. Вага білого ведмедя може досягати 1 000 кг, а довжина 3,5 – 4 метрів.

5. Самий близький родич білого ведмедя — бурий ведмідь. Обидва види пішли від одного і того ж предка приблизно 600 тисяч років тому.

6. Біла ведмедиця, що приносить за один раз від 1 до 3 дитинчат, виношує їх протягом 8 місяців. 7. Білих ведмедів вважають великими чепурунами. Ці тварини витрачають щодня 15-20 хвилин на гігієнічні процедури, при цьому ретельно очищаються від залишків налиплого бруду і частинок їжі. Для них це дуже важливо, оскільки забруднене хутро ведмедів втрачає свої ізоляційні властивості.

8. На Алясці і Америці проживає близько 90% всіх білих ведмедів.

9. Якщо білий ведмідь не може зловити їжу протягом більш, ніж 7 — 10 днів, його метаболізм сповільнюється, і він починає спалювати свої жирові запаси, поки не знайде собі їжу.

Тож допоможемо зберегти білих ведмедів-володарів крижаного царства!!!!


Рекомендуємо літературу :

Енциклопедія: Тварини і рослини світу. - Львів: Аверс, 2002.- 176 с.

Цеханська, О. Світ тварин / Цеханська О.Ф., Стрєлков Д.Г. - Харків: Ранок, 2006. - 320с.

Я пізнаю світ: Тварини: Дитяча енциклопедія. - Київ: Школа, 2000. - 510 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар