вівторок, 9 березня 2021 р.

Година цікавих повідомлень «Український Рембрандт: « Шевченко-художник» (Національний шевченківський день)

 


Свого часу відомий художник Леонардо да Вінчі стверджував, що «малярство – це німа поезія, а поезія – промовисте малярство». Т.Г. Шевченко відомий у світі в першу чергу як художник слова, однак це аж ніяк не забирає його слави, як художника. Він вийшов з народу, був з ним  міцно і кровно зв’язаний,  близький і дорогий  по духу.  Природа щедро наділила кріпацького сина не лише поетичним даром, а й талантом художника, це  допомогло йому вижити навіть у години страждань і тяжкої неволі.

З його біографії  ми знаємо, що з 1838 по 1845 рік Шевченко навчався в Петербурзькій Академії мистецтв, проявивши неабиякі здібності у живописі маслом, аквареллю, малюнку олівцем. Коли його ім’я вже здобуло певної слави, меценат Григорій Тарновський купує його картину «Катерина», поклавши початок своїй українській колекції, яка зробить честь будь-якому  музею світу.

В житті відомого «Кобзаря» було чимало складних часів , і саме в ті тяжкі роки для нього  його   мистецтво живопису набуло неабиякої глибини. Для Шевченка живопис став потребою, вираженням його творчого духу. Тарас Григорович, як художник, займає чільне місце в українському образотворчому мистецтві особливо вражають його портрети, малюнки сангіною і срібним олівцем. Він  був одним з найталановитіших  майстрів офорту того часу та прекрасно володів всіма відомими на той час художніми техніками. У його картинах відбилася вся глибина і самобутність його непересічного таланту.  Зараз його роботи, крім автобіографічного, мають ще й історичне та етнографічне значення, особливо  жанрові картини з українського побуту. Це такі картини: «Дві українські дівчини», «Сільська родина», «Катерина», «Судня Рада», «Дари в Чигирині» та інші . Прекрасні роботи  митця , і є немовби паралеллю до його віршів, служачи ілюстраціями до життя поета. Він був справжнім майстром портрета, уміючи передати внутрішній світ своєї моделі.



Прикладом цьому
 є  його роботи : «Портрет В. Рєпніної», «Портрет В.П. Воронцова», « Портрет  М. О. Луніна» , «Портрет Г. ЗакревськоЇ» і т. д. 



Шевченко дуже любив свою Батьківщину, а особливо  її природу, і   відповідно був прекрасним пейзажистом, свідченням цьому є картини : «Пейзаж з річкою», «Будинок біля річки», «В Лихвині», «Верби в Андрушах» і т.д.




Дякуючи таланту Шевченка, як художника,  полтавці мають уявлення, як в ті часи виглядала  садиба І.П. Котляревського та  Воздвиженський монастир.







Небагато з тих, кому випало безсмертя, здобули його такою дорогою ціною, як Тарас Шевченко. Доля не шкодувала для нього найжорстокіших випробувань і страждань. Прожив Шевченко лише 47 років, з них 25 - у кріпосному рабстві, 10 - у тюрмах та на засланні. А решту- постійно перебуваючи під недремним жандармським оком, воюючи із нестатками.
Слава Шевченка пережила добу, в яку він жив. Його безсмертні твори мистецтва  і сьогодні високо цінують нащадки , його ім’я відоме в усьому світі. 

Шануймо і пам’ятаймо  своїх талановитих  земляків!!!



Немає коментарів:

Дописати коментар