пʼятницю, 12 березня 2021 р.

«Масляна до нас прийшла, млинців гору принесла»

       


  До завершення Масляниці залишилося кілька днів. Але й ці дні для нашого народу привід для святкування.

Масляна – одне з найдавніших свят наших пращурів слов’ян «проводів зими». Ним відмічається перехід до весни й весняних земляних робіт. В народі говорили: «Масляну проводжаємо, сонця й весни дожидаємо». Бібліотека №12 хоче розповісти нашим користувачам про ці кілька останніх святкових днів.


          Ох, чесна Масниця, як же тебе зустрічали колись! Люди заздалегідь готувалися до свята. Навіть найбідніші намагалися заощадити, щоб багатим частуванням провести зиму й зустріти весну. Колись в народі казали: «Хоч спідницю з себе продай, а Масляну – зустрінь!». Увесь тиждень відзначали весело, з фантазією та жартами. Ходили один до одного в гості на млинці, каталися на конях, влаштовували розіграші, гуляли ряжені. Кожен день тижня мав свою назву. Понеділок – зустріч, вівторок – запусти, середа – ласунка, четвер – розгуляй, п’ятниця – тещин вечір, а субота – зовицині посиденьки, неділя – прощена неділя.


Головна страва цього тижня – млинці та вареники з сиром. Різноманітні рецепти млинців були таємницею кожної господині і передавалися через покоління. У кожної газдині були свої фірмові інгредієнти, але в основному, млинці пеклися на основі пшеничного, вівсяного або кукурудзяного борошна. У тісто додавали різні продукти: вершки, масло, яблука, ікру, гарбуз або картоплю.


Млинець вважається символом сонця, оскільки він, як сонце, жовтий круглий і гарячий. Люди вважали, що з'ївши млинець, вони з'їдають частину тепла і могутності сонця. Бібліотекарі філіалу №12 радять вам спробувати свої, домашні рецепти й почастувати близьких смачними млинцями.

 


Традиційно розпалювалося велике багаття, на якому палили солом'яне опудало зими, що йде геть. Опудало встановлювали в центрі багаття, всіляко жартували над ним та лаяли його. Навколо вогнищ водились веселі хороводи з піснями й танцями.


Масляну відзначають у багатьох країнах. В Європі теж є схоже свято, яке називається Бельтайн, воно відзначається в день великого рівнодення. Гуляння, схожі на нашу Масницю, проходять щорічно в Сербії, Англії, Чехії та Данії.



Немає коментарів:

Дописати коментар