вівторок, 2 березня 2021 р.

«Чудовий дар бути письменником» (Всесвітній день письменника) .

 


Бібліотека – філіал №12 пропонує публікацію «Чудовий дар бути письменником» (Всесвітній день письменника) .Рішення про відзначення такого свята було прийнято на 48 конгресі Міжнародного ПЕН-клубу, який відбувся в 1986 році. ПЕН-клуб був заснований в Лондоні в 1921 році. Назва організації – абревіатура, утворена першими буквами англійських слів Poets – поети, Essayists – есеїсти, Novelists – романісти. Цікаво, що абревіатура в даному випадку співпадає зі словом pen – в перекладі з англійської – ручка.

 Ідея створення організації належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт. Першим президентом ПЕН-клубу став відомий англійський письменник Джон Голсуорсі. В 1923 році відбувся перший міжнародний конгрес ПЕН-клубу в Лондоні, в той час ПЕН-центри були створені в 11 країнах світу. Сьогодні подібні центри діють в 130 країнах. ПЕН-клуб виступає на захист принципів свободи інформації всередині кожної країни та між усіма країнами.  

 


Відтоді Всесвітній день письменника відзначають щорічно 3 березня.

Тарас Шевченко за своє життя написав 237 віршів і поем, Олександр Дюма-батько — 420 романів, Микола Гоголь працював над створенням «Мертвих душ» тільки стоячи, а Михайлу Булгакову знадобилося 12 років на написання роману «Майстер і Маргарита». Сьогодні в світі налічується близько 150-200 тисяч професійних письменників, і пишуть вони більш ніж 150 мовами.

З цих нечисленних фактів зрозуміло — професія письменника нелегка, багатогранна і заслуговує глибокої поваги.

Всесвітній день письменника відзначають не лише романісти, прозаїки, поети, памфлетисти, публіцисти, фантасти, фейлетоністи, новелісти, есеїсти та інші майстри слова. Його по праву вважають своїм журналісти, історики та блогери. У цей день вони збираються, щоб обговорити тенденції сучасної літератури, нагородити найталановитіших авторів, послухати нові вірші та уривки романів своїх колег.


Український Центр Міжнародного ПЕН-клубу діє з 2011 р. Його засновники –

М.Вінграновський, М.Горбаль, М.Коцюбинська, Є.Севрстюк. Першим Президентом Українського центру був Євген Сверстюк, нині його очолює Мирослав Маринович.


       У Національній Спілці письменників України перебуває на обліку близько 2 тисяч письменників, із них понад 100 мешкає за кордоном. Спілка була створена в серпні 1934 р. В різні часи її очолювали Максим Рильський, Олесь Гончар, Павло Загребельний, Юрій Мушкетик, Володимир Яворівський. Нині Голова НСПУ – Михайло Сидоржевський.


       У березні 1997 р. було створене ще одне творче письменницьке об’єднання — Асоціація українських письменників на чолі з Юрієм Покальчуком. До неї увійшли Ю.Андрухович, Ю.Винничук, Наталка Білоцерківець, М.Рябчук, В.Герасим’юк – загалом 118 письменників і письменниць. Нині ВАУП налічує 158 літераторів, четверо з них останніми роками стали лауреатами премії ім. Т.Шевченка.
Одначе, мабуть, головним є не перебування в тому чи іншому творчому об’єднанні. Головне – талант, наснажений любов’ю до рідної країни й до людини.

 

Адже рідне Слово – це та незборима сила, яка дає змогу жити у найтяжчі часи, перемагати у найзапекліших битвах, долати найбільші перешкоди.
У зв’язку з цим, хотілося б привітати всіх працівників пера і побажати їм нових творчих знахідок, величезних тиражів і, звичайно ж, нескінченного натхнення!

Немає коментарів:

Дописати коментар