середу, 23 червня 2021 р.

«Захоплення нашого часу – Selfie»

 


Наше сучасне життя часто поповнюється новими словами, а серед них є й такі, що можуть здобувати номінацію «Слово року». Одним з таких слів є слово – Селфі. Всі любителі Селфі в цей день об’єднуються й відзначають день народження цього масового захоплення. Бібліотека №12 запрошує вас дізнатися про це незвичайне свято.

День Селфі (Selfie Day), що відзначається 21 червня - свято присвячене одному з найбільш популярних захоплень наших днів.

Вважається, що вперше свято було організовано і проведено в США у 2014 році. Його творцем заведено називати техаського діджея Макнілі. Правда у 2014 році йшлося про проведення Національного дня Селфі в США. Однак популярність захоплення Селфі, званого одним із трендів 21 століття виявилася такою великою, що ініціатива Макнілі була підхоплена користувачами Інтернету по всьому світу, а свято придбало неофіційний статус міжнародного.

«Селфі» - фотографія, що є різновидом автопортрета, зробленого за допомогою фотоапарата, мобільного пристрою або будь-якого іншого гаджета. Поширенню цього захоплення сприяла поява якісних фронтальних камер на мобільних пристроях, а також можливість публікації зроблених знімків через мобільні додатки, в соціальних мережах.

Сам по собі термін «Селфі» вперше був використаний упорядниками Оксфордського словника англійської мови у 2002 році як сленговий термін на одному з австралійських інтернет-форумів. А вже в 2013 році це слово було включено в онлайн-версію Оксфордського словника, удостоївшись титулу «Слово року». У 2018 році в Лос-Анджелесі відкрився музей Селфі.

В принципі, можливість зробити автопортрет з'явилася практично відразу ж після появи фотоапарата й необхідних для цього аксесуарів до нього. Однак це вимагало часу, підготовки й певних умінь. До того ж громіздкість перших фотоапаратів не сприяла кількісними показниками знімків. Проте, відомо, що автопортрети, зроблені за допомогою фотоапаратів і дзеркала, почали набирати популярність з початку 20 століття.

З появою компактних фотоапаратів і їх масових модифікацій, які зробили фото доступним широкому колу любителів, автопортрет став більш поширений, проте саме поява смартфонів і інших мобільних пристроїв з вбудованою фронтальною камерою з високою роздільною здатністю зробило Селфі неймовірно популярним.

Характерною особливістю Селфі є те, що фото робиться на відстані витягнутої руки, правда пізніше для більш зручного виконання знімка почали виробляти спеціальні штативи. Цим пояснюється певний ракурс, з якого виконується фото. Завдяки вибору ракурсу людина отримує можливість експериментувати з образом, а також домагатися певних ефектів.

Популярність Селфі характеризується і розширенням рамок вікового діапазону, тобто молодіжне спочатку захоплення стало набирати популярність і серед представників середньої вікової групи. Активно роблять Селфі не тільки прості люди, а й знаменитості: кіноактори, зірки естради й опери, музиканти, політичні й державні діячі.

Незважаючи ні на що, свято залишається святом, і мільйони шанувальників Селфі 21 червня зможуть взяти участь в заходах, присвячених святу, підготувавши для цього нове яскраве і незвичайне фото, яке викладуть на своїх сторінках в соціальних мережах!



Немає коментарів:

Дописати коментар