вівторок, 8 червня 2021 р.

Година інформації «Василь Шкляр – письменник, якому є, що сказати» (до 70-ї річниці від дня народження)

 


10 червня цього року виповнюється 70 років батькові «українського бестселера» Василю Шкляру. Наша бібліотека №12 запрошує усіх любителів сучасної української прози на годину інформації присвячену творчості письменника.






Мабуть, не має такої літературної премії, якою письменник би не був нагороджений. Кожна його книжка – це виклик світу, подія, що не залишає нікого байдужим. У Василя Шкляра найбільша «колекція» літературних нагород: «Золоте перо», «Золотий Бабай», «Коронація слова», «Олігарх», Міжнародна премія «За найкращу україномовну фантастику», Національна премія України ім. Т. Шевченка. Герої його романів не залишають байдужим жодного читача. Письменнику часто «закидають» про жорстокість його героїв. Може й не безпідставно. А хто бачив війну, особливо громадянську, на засадах людяності? Шкляр вперше «став словом» на сторону тих, хто виступив проти нової влади. Тих, хто всупереч всьому, пішов у ліси чи Холодний яр «одстоювати свою правду».



Письменник романтизує героїв та їхні вчинки, і час в якому вони жили. Світ ділиться на біле й чорне. Таке бачення автора: село, українське, єдине «справжнє», що залишилось у світі!






Особливого літературного шарму додають елементи містики: ворон, кажан – то ніби посланці з іншого світу, правічного, що поза людським осудом. Так і назви найкращих романів несуть у собі «темні сторони»: «Чорне сонце», «Чорний ворон», «Крик кажана», «Характерник», «Тінь Сови».








Українському читачу не вистачало таких романів, де герої відкрито й до кінця борються з ворогом. Недарма ж саме ці романи набули шаленої популярності, стали бестселерами. «Триматися своєї лінії, й свого часу» - ось літературне кредо Шкляра. Йому було і є що сказати читачеві, може трохи різкувато, зате чудово й цікаво. Романи варті того, щоб їх прочитали. І як сказав сам письменник: «А життя покаже ким ми були, і куди ділись».



Немає коментарів:

Дописати коментар